Nejste přihlášen/a.
To Spider:
Také jsi,jak vidím obětí propagandy.Věříš určité skupině lidí,kteří ve sdělovacích prostředcích ovlivňují veřejné mínění až sběsile.
Tvoje tvrzení je výsledkem přemýšlení o věci,případně životní zkušenost?Neber to jako osobní útok,ale radu,jak posuzovat to,co se nám předkládá jako nezvratná pravda.(cikánská otázka,homosexualita,alternativní zdroje energie,mezinárodní politika,inflace,
ale i ty borůvky.
JABRAKA
Také máme keř zahradních borůvek.Je to paráda.Ale rozčílil mě článek v jedněch novinách,jak je sběr borůvek pomalu ekologickou pumou a strašně ničí přírodu.
Mohu prohlásit,že borůvky sbírám na Šumavě už od roku 1960.Na místech kam je chodím česat,jsou keře rok od roku větší a bohatší.Vždy z 10 l borůvek vyberu hrstičku lístků.Ale určitě to keř nepoškodí.Stejně do měsíce všechny lístky opadají.
Na chalupě jsou česáky na borůvky,které používali ještě němečtí osídlenci.Ti borůvky česali a prodávali a v jejich hospodářství to znamenalo nemalou položku.Dokonce místa s borůvčím spásali dobytkem aby keře zmladili a příští rok zvýšili úrodu.Je těžké,že někdo něco kritizuje a nic o tom neví.
Zásah proti hordám takysběračům,po nichž zůstane udupaná plocha a borůvčí je nadlouho zničeno,velice vítám.Ale udělat z toho precedens pro všechny,je neslušnost.
JABRAKA
Nějak není vůbec patrné, co jsi svou původní otázkou sledoval...
To Strejc.
Rozčílila mě nehoráznost,jak nás oblbují.
To Clayman:
Ten česač,neboli hřeben vyráběli Němci ze dřeva.Bednička z tenkých prkýnek (2 mm),rozměrů 150x50 x100 mm
v té jedné straně vyřezali mezery do 50 mm asi 3 mm a vytvořili hřeben.Na druhou stranu připevnili držátko.Později do té bedýnky vyvrtali otvurky a zapíchli do nich drátky 2,5 mm od sebe 3-4 mm.,zase hřeben.Já jsem z počátku sbíral s tímto hřebenem.Pak jsem zkonstruoval svůj,kde jsem odstranil nedostatky všech.Dráty z nerezu,asi 3 mm délky asi 30 cm jsem poskládal k sobě s mezerou 4 mm.Ta je důležitá,aby se borůvky nemačkaly.
Nabodoval jsem na ně pásky nerezu se zakulacenými hranami na zadní konec,pak 12 cm od konce z druhé strany 7 cm od konce a 15 cm od konce,tyto přesahují asi o 2 cm a po ohnutí se na ně připevní boky.V těchto místech na ohýbačce ohnul tak,že přední strana je ohnuta na druhém sváru dovnitř pod úhlem asi 45 st.na prvním zase zpět na 90 st.Konce mírně zahnuty nahoru.Na tento polotovar se připevní bočnice a držadlo nahoře po délce.
Možná že výkres by byl lepší,ale nerad maluju na počítači.Zkusím to sem dát.
Tento česáč minimálně trhá listí a nemačká borůvky,pokud člověk dává pozor,kam šlape,není poznat,že tam byl.
JABRAKA
To Lego.
To je fantastika na tom AUKRO.Tyhle hřebeny mají několik nedostatků.
Mají malý objem.
Musí se držet vodorovně,jinak borůvky vypadnou.
U těch větších je sice zásobník,ale malý
a přední dráty jsou moc dlouhé,při záběru zapruží a borůvky střílejí do výšky.
Přední dráty musí mít 1 cm krátký ohyb,drápek.
Vzdálenost drátů aspoň 4 mm jinak se obsah mačká a drobné nevypadnou.
JABRAKA
Nedokazu posoudit, nemam s tim zkusenosti.
Tata s nim sbiral, ale to sem byl malej
Jakej ma byt spravnej objem?
Dobrý den,
borůvky sbírám hřebenem ale nikdy nejsou orvané, aby z toho zahynuly. Samozřejmě,že se to musí umět a musí být na to ten
správný grif. Doma je vyfoukám od lístečků a je to. Kde já chodím je borůvek tolik, že jsou na keříkách ještě,když mrzne a zůstanou tam. Je to národohospodářská škoda.Co by z toho lidíí mělo užitek a děti pochoutek,kdyby se lidi dostali do lesů.
Hrozně mě to baví ale nemám už klouby v pořádku a bolí mě pak moc v kříži, takže se nafetuji Ibalginem a dobrý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.