Nejste přihlášen/a.
Ohledně zrušení nesmyslné změny času na letní a zimní se mluví už několik let, ale jsou to pouze takové bezvýznamné kecy když mocipáni kteří by to mohli zrušit vůbec nic nedělají proto aby k tomu konečně došlo. Mluví se o tom, že už to dávno nemá takový význam jako kdysi když se to někdy v sedmdesátých létech minulého století zavedlo a o negativech které to přináší, ale ti kteří by to zrušit mohli to zrušit nechtějí. Co si o tom kdo myslíte?
Co si o tom kdo myslíte***osobně nemám problém s posunem času, jen že některé hodiny musím posunout, či vracet.
Je třeba, aby se politici napříč evropou domluvili, který čas bude ten správný. Jak sám dobře víte, často se nedohodnou dva lidi, natoš toiika státníků a politiků napříč Evropou.
Nevidím nic jednoduššího než udělat hlasování a podle výsledků určit který čas bude ten správný. Jinak to asi ani nejde. Bohužel není dostatek dobré vůle o tom hlasovat a to i přes to, že se o tom už v minulosti jednalo, ale nepřineslo to žáden výsledek.
Myslím tím hlasování v parlamentu EU, protože asi tam mají možnost na tom něco změnit. Proč bych měl dělat hlasování v okruhu známých když je předem známé, že by to stejně nemělo žáden význam a nic by se tím nezměnilo když nikdo z mých známých není tím který by na tom mohl něco změnitt? Jinak znám některé lidí kterým ta změna času 2x ročně více či méně vadí.
Evropští poslanci v úterý podpořili plán na zrušení povinného střídání standardního a letního času v roce 2021. Chtějí ale, aby členské státy Evropské unie svůj postup koordinovaly, aby se předešlo případnému narušení fungování jednotného trhu.
Zdroj: idnes.cz/...
U Vás jsem to navrhoval, abyste věděl, jak je to složité, aby se lidé domluvili.
doutnak: Radši ať zruší celou EU která je celá paskvilem který nám byl čert dlužen.
milancukrar: V případě dobré vůle se tím zabývat by to nemuselo být až tak složité jak se to záměrně snažíš zveličovat.
juraja: Ano je to zbytečné dokola a dokola se snažit někoho přesvědčovat o něčem když na to nemá někdo dost dostatečně přesvědčivých argumentaci. Já na diskutovanou záležitost mám svůj názor a prozatím mne tu nikdo nedokázal přesvědčít, že je to jinak.
Chápete doufám že to je jen váš názor, který vám samozřejmě nikdo nebere.
No a jak jste zde zjistil, tak jenom váš názor.
juraja: Není to pouze můj názor. Stejné nebo podobné názory na tuto záležitost mají i mnozí jiní lidí i když ne každý chodí na tutro poradnu a přispívá do ní. Tato poradna je plná takových kteří tu chodi většinou kvůli trollování jiných a pobavení se tím, že mohou někoho záměrně kritizovat za jeho názory a snažít se mu vnucovat názory jiné opačné. Jsou i takoví kteří nedokážou unést to, že někdo může mít na něco jiný názor než ho mají oní a myslí si že pouze oni mají pravdu a nikdo jiný s opačným názorem ji za žádných okolnosti mít nemůže, ale při tom nemají dost dostatečně přesvědčivých argumentů na obhajobu jejích názorů. Za takové situace se některé diskuze stávají nediskutovatelné, protože ti co by možná mohli s něčím věcným a rozumným přispět nechtějí aby i oni byli napadnutí těmi kterým jde především o rozpoutávání dohadů a kritizování těch co mají opačné názory.
ben: Oponentní názory v diskuzích klidně ano ale proč stylem vynucování si pravdy kterou ani někdo nedokáže pořádně argumentovat rozumnými a věcnými argumenty nebo pouze za účelem trollování.
jenyk: Ano dá se na to dívat různě, ale někteří se na to dívají (možná záměrně) jako by všichni měli na to pouze stejný názor jako je ten jejích a jiné názory neberou v úvahu.
Změna času při letu na dovolenou přes půl světa je něco úplně jiného než o čem se tu diskutuje. Některým lidém to sice může vadit, ale nic se s tím dělat nedá. Sjednotit čas na celem světě tak aby byl všude stejný by byl nesmysl. Nebo chtít aby např. ráno bylo někde na opačném konci světa ve stejnou dobu jako je u nás v Česku a nebyl tam třeba večer je nemožné.
Je vidět, že některým pochybilo věcných argumentaci kromě toho, že jim to vůbec nevadí a tak by to nemělo vadit nikomu jinému. Diskuzi se záměrně snažíte odvést někam jinam tak aby se nakonec náhodou neukázalo, že pravda může být i jiná než pouze ta vaše. Přešlo to k ironií a útoku na toho kdo má jiný názor než vy co se považujete za nejmoudřejších a nejchytřejších a nedaří se vám ho přesvědčit nebo donutit aby ho změnil. Nyní už asi zbývá aby zdejší troll milancukrar hrubě zneužil jeho pravomoce na této poradně a tuto diskuzi uzavřel tak jak to má ve zvyku když mu něco není po chuti.
@pr tak naposled vám teda poradím.
Zde máte kontakty na EU parlament, a na naší Poslaneckou sněmovnu.
Veškeré dotazy, připomínky referujte tam. Tam jsou erudování a prý i chytří lidé. Určitě vám pomohou.
Zde je jen laická poradna, teda pokud jste si nestačil všimnout.
jenyk: Těch argumentů je více a některé jsem tu už uvedl a tak to nebudu zbytečně opakovat.
juraja: Rada úplně k ničemu. Tam se nikdo s obyčejnými lidmi nebude o čemkoliv bavit. Oni si dělají to co chtějí oni nebo co jim vyhovuje a nějaké dotazy, připomínky od obyčejných lidí jich nezajímají. Kdyby to bylo až tak jednoduché jak si to možná naivně myslíš tak by nyní po téměř celé EU neprotestovali zemědělci a v klidu si to co jich trápí vykomunikovali s ními. Jinak doporučují si dobře přečíst pravidlo Z4 této poradny a respektovat ho.
ben: Ať je milancukrar čímkoliv tak v některých zdejších diskuzích troll určitě je a to převážně tam kde se do diskuze zapojí někdo koho nemá v oblibě nebo kde se diskutuje o něčem co mu není příliš po chuti. Admina to asi příliš nebo vůbec nezajímá a je mu to většinou jedno a je rád, že tato jeho poradna vůbec nějak funguje.
@pr Tvoje slova
"Tam se nikdo s obyčejnými lidmi nebude o čemkoliv bavit. Oni si dělají to co chtějí oni nebo co jim vyhovuje a nějaké dotazy, připomínky od obyčejných lidí jich nezajímají."
Cápeš vůbec, že zde na poradně se taky dohaduješ jen s obyčejnými lidmi?
A ano pravidlo Z4. znám.
Jen sem tě chtěl taktně upozornit, že v EU na tohle mají kompetence, poradní orgány, atd..., Není to nějaká maličká zdejší poradna. Kde nic nevyřešíš, proto ten odkaz.
Pane Bene, nevíte, jak to vypadá, když troll označí jiného, že on je troll? Je to tak stejné, jako když opilec označí jiné, že jsou opilci?
juraja: Podle těch tvých naivních keců by se mělo tuto poradnu zrušit, protože jsou tu jen obyčejní lidi se kterými se nic nevyřeší. Ano v EU mají kompetence, poradní orgány, atd., ale už jsi s ními zkoušel ohledně něčeho jednat, že až tak velmi dobře víš, že s každým obyčejným člověkem jsou ochotní jednat o čemkoliv?
Pokud pravidlo Z4 znáš tak proč ho nerespektuješ?
jenyk: Další takový co pravidlo Z4 odmítá respektovat.
Záměrně vymýšlíš různé hlouposti, že to téměř není možné zrušit.
juraja: Já bych se přikláněl spíše k původnímu času jinak nazývanému také zimním, ale spokojil bych se klidně i s tím letním. Hlavně aby se to nestřídalo 2x ročně.
jenyk: Tak to bych se zase já mohl zeptat proč tu lidí zakládají otázky nebo k čemu vlastně tato poradna je když podle tebe je tu asi zbytečné zakládat otázky?
To si snad trolle myslíš, že každý s každým musí jednoznačně souhlasit a pokud se mu něco nelíbí a není ochoten s tím souhlasit tak se ho musí k tomu vytrollovat tak aby nakonec změnil názor a souhlasil i s tím o čem není přesvědčen, že je to dobrá rada a nutně se vůči němu tvářit hodně uráženě?
jenyk: Pokud si myslíš, že mne tím tvým naivním trollováním přesvědčíš nebo donutíš ke změně mých názorů ohledně toho tak se velmi hodně mýlíš. Ja nepatřím k těm co jen tak na něco mění názory podle toho jak to jiní po něm žádají a snaží se ho k tomu donutit.
Na ty kecy co tu píšeš jsem už tu reagoval a odpovídal a tak se nebudu zbytečně opakovat.
jenyk: A ty to snad chápeš co tu píšu? Možná ano, ale nechceš se k tomu přiznat a raději neustále do nekonečna neslušně trolluješ.
jenyk: Pokud chápeš co píšu tak proč to nechápavě komentuješ? Píšeš o napadání a osočování, ale sám do mne se snažíš kopat, protože moje názory ti nejsou po chuti a naivně si myslíš, že mne tak donutíš ke změně názoru. Já jako obyčejný člověk pro to zrušení střídání času 2x ročně nemám šanci něco udělat, protože semnou se nikdo z mocipánu ohledně toho bavit nebude a pokud ano tak stejně s tím nic neudělá.
Ono poledne se považuje vždy, že je ve 12 hodin, ale slunce je pokaždé trochu jinam podle toho jestli je těch 12 hodin letního nebo zkmního času.
Čas na naší planetě je jeden, ale máme různé časové pásma po celým světě. Kdyby bylo všude stejné časové pásmo tak by poledne bylo někde třeba uprostřed dne a jinam uprostřed noci.
Pokud nedojde k jednotnému názoru napříč celou EU, tak si myslím, že střídání je nejrozumnější kompromis. Pokud bych se měl rozhodnout pro jednotný čas v rámci ČR, tak mi dává největší smysl do současné doby a životního stylu právě ten letní. Ať už tím, že i v současnosti trvá déle, co se týče denního světla je pro aktivní lidi smysluplnější. Nedokážu od stolu dostatečně posoudit, jestli s podobným názorem budou souhlasit třeba i obyvatelé východních a západních zemí, když i v rámci ČR je časový rozdíl nějaká půlhodinka. Co se týče samotné změny času, nepovažuji to za problém a každým rokem to vnímám méně a méně. Kdo to řeší už týden dopředu a nervuje se kvůli změně o jednu hodinku, má to zřejmě jinak. Hlavně, že si pak při první příležitosti zakoupí třeba zájezd do Thajska.
Právě proto, že se lidé nemůžou domluvit, co je lepší, tak se čas bude ještě měnit, Sice by chtěl někdo, aby EU rozohdla nějak, ale i tam se nedomluví, jak je to nejlepší.
Píšu to tu už od začátku této diskuze, že problém není v domluvě jaký neměnný čas by byl lepší, ale v tom, že o tom parlament EU nechce jednat nebo možná někdo takové jednání o tom záměrně blokuje aby k němu nedošlo. Někteří zdejší trollové to ale záměrně nechtějí pochopit. Není asi nic jednoduššího než v parlamentu EU ohledně toho udělat hlasování a čas který získá více hlasů zavést. Někteří tu ale naznačují, že zrovna o tom by musela být 100% shoda a úplně všichni poslanci by se na tom museli jednoznačně zhodnout, což je nesmysl. S takovým naivním uvažováním nad tím by jakýkoliv parlament byl k ničemu, protože jen na máločem se všichni poslanci dokážou jednoznačně shodnout a nedokázali by tak téměř nic schválit nebo zamítnout. To se ale těžko vysvětluje takovým kteří to záměrně nechtějí pochopít.
A možná právě to co vy považujete za to, že není problém, je ten problém. Jednotný názor není ani v rámci různých zemí, natož třeba zástupců, kteří by o takové změně jednali. Jednotný názor nemají ani obyvatelé ČR. Pak tu máte i různé časové pásma a navíc, jak již bylo zmiňováno, řeší se jiné témata, které mají podstatně vážnější vliv na životy lidí, jak si jednou za půl roku přehodit hodinky sem a tam. Právě proto, aby se k nějaké shodě došlo, bude se problematice muset věnovat dostatek prostoru k jednání a diskuzi. A takto se jedná o všem.
nox: Vidím, že jsi asi nepochopil to co jsem napsal. Já netvrdím, že je na to jednotný názor na rozdíl od některých kteří se to tu snaží tvrdit, že zrovna v tom jednotný názor je nebo musí být. Časové pásma s tím nemají nic společného a předpokládám, že je snad nikdo nechce zrušit. Ano řeší se jiné témata, ale často i nějaké ne až tolik důležité blbosti kde některé mají i negativní vliv na životy lidí. Takto se jedná o všem a tak nevidím žáden rozumný důvod proč by se za žádných okolnosti takto nemohlo jednat i o tom zrušení střídání času 2x ročně.
Když už si tykáme, tak jsem velmi dobře pochopil, co jsi myslel. A také jsem to tak psal. Před chvíli jsi sám psal, že se o tom jednat nemá a rovnou udělat hlasování na základě kterého rozhodnout za všechny bez ohledu na jejich názory nebo potřeby. Teď zase, že se má jednat. A to je právě ten kámen úrazu. Každá země má i jiné zvyklosti, někomu vyhovuje čas letní, někomu ten zimní. Pásma jsem zmiňoval, že i ty jsou různé a to i v rámci EU, proč tedy nesjednotit i to? Prostě ty debaty budou a jsou nekonečné i zde, natož na poli celé Evropy. Odsunout nebo dočasně zrušit další jednání na toto téma je asi logické, střídání je zatím nejrozumnější kompromis.
nox: Nikde jsem nepsal, "že se o tom jednat nemá a rovnou udělat hlasování", ale chápu, že když nejsou argumenty tak si je někteří vymýšlí a neslušně překrucují i to co někdo nepsal a netvrdil. Ano časové pásma jsou různé a to i v rámci EU, ale to se střídáním času 2x ročně nemá nic společného. Proč by se mělo sjednocovat i to a jaký by to mělo význam?
ben: A ty víš co slovo kompromis znamená? Tvůj návrh je logický, protože by jsi nerad aby se nakonec náhodou ukázalo, že vy všichni trollové nemáte pravdu čehož se docela dost obáváš.
A klidně trollové trollujte dál když vás v nemoderované diskuzi nemá kdo v tom zastavit.
nox: Jak víš, že by hlasování dopadlo s výsledkem "10 pro a 9 proti"? Předpokládám, že takto hlasováním se schvaluje každý zákon a různé nařízení a to snad ve všech demokratických parlamentech. Nevidím žáden rozumný důvod proč by se takto nemohlo hlasovat i ohledně toho střídání času 2x ročně nebo proč by to měla být nějaká vyjímka. Většina rozhodnutí se týká všech, ale tak už to bývá, že menšina se musí podřídit většině bez ohledu jestli se jim to líbí nebo ne.
"musíš zatlačit na samotné představitele EU" Tak k tomu jsem se už tu vyjádřoval několikrát a tak se nebudu zbytečně opakovat.
Nevím komu to vadí, podle mě 90 % Lidí to na svém biorytmu neregistruje, my máme všechny hodiny automatický a v podstatě každý síťový zařízení (router, setopbox) dneska má možnost zapnout automatickou změnu.
takže kdyby mi to někdo neřekl, tak já si toho ani dneska nevšimnu.
A úspory to myslím přináší v ekonomice. Tak nám zkuste vyjmenovat ty negativa, prostě si jednou v roce máte jít o hodinu dřív lehnout a máte vyřešeno, pokud musíte do práce.
A co cirkadiálních rytmus, Není náhodou lepší, když vstává do bílého dne?
Takže za mě, nic nerušit nechat jak to je
Vadí to mnohým lidém a těch lidí kteří to na svém biorytmu neregistruji bude mnohem méně % než těch až 90%. Negativy jsou např. v dopravě s jízdními řády v době změny času pro dopravce a cestující, pro některé zvířata když jsou krmeny nebo krávy dojené v jinou dobu atp.. I když pro mne ta změna času nijak velkým problémem není tak za mne jsem jednoznačně pro zrušení tohoto nesmyslu.
Celkem typické - sice ti to až tak moc nevadí, ale JINÍ by MĚLI ZAPRACOVAT, aby se to zrušilo.
Kolik jsi pro to udělal ty sám (blbé kecy na internetu se nepočítají), a kolik jsi pro to ochotný udělat?
Zrušit cokoli zavedeného není zase tak jednoduchá zálečitost, protože na to je navázáno spousta dalších věcí a jen u tohohle času mluvíme minimálně o statisících pracovních hodin na to, aby se přechod připravil, proběhla a opravily následky a problémy jím vzniklé. V tom lepším případě. Znamená to změnit počítání hodin na miliónech počítačů a dalších zařízení. Změnit plánovací systémy, které s tím počítají. Opravit chyby tam, kde změna neproběhla bodře, ať vinou chybného plánování, přehlédnutí, technické nevybavenosti, nebo nečekaných nekompatibilit. V průmyslu jsou mraky počítačů, kde prostě nejde jen tak přeinstalovávat systém kvůli tomu, že se někdo blbě vyspal - natož kvůli tomu, že někomu připadně, že by se někdo mohl blbě vyspat.
Že to politici nechtějí mocí mermo měnit, když oni s tím problém nemají a zato je tu spousta věcí, které je trápí mnohem víc taky není nic divného.
A nevím jak vy, ale já ještě ani jednou v životě neviděl (a to ani v televizi, nebo jinak zprostředkovaně), ani malinkatou demonstracičku o pouhých pár stovkách lidech, kteří by se dožadovali změny časových posuvů. Asi lidi pálí úplně jiné věci.
(Jako taky bych z estetických důvodů dal přednost tomu, aby poledne bylo, když je Slunce v nadhlavníku, ale fakt nechci zbytečně věnovat hodiny života pracem na těch následcích).
Neměj péči, ti dopravci si s tím poradit, stejně tak mlékaři, nikdo je nenutí že musí dojít přesně ve 4 ráno, můžou udělat přechodový týden 3:10 3:30 každý den prostě to posunout, pokud tedy je pravdou, že to má tak obrovský vliv na krávu...
Žijeme v nezkutečně svobodné a volné době, kdy každý chytrák by z nudy řešil problém, který se ho vůbec netýká... to je předzvěst blížící se zhýralosti a zániku civilizace
kdosi: Ano, celkem typické a běžné. Tobě to vůbec nevadí a tak jiní kterým to více či méně vadí by podle tebe měli mlčet a neozývat se ohledně toho, protože ty si to nepřeješ. Pokud blbé kecy na internetu se podle tebe nepočítají tak proč ty blbé kecy tu píšeš když si je ani pořádně nedokážeš obhájit? A co bych měl pro to udělat? Já nejsem politik a nemůžu na tom nic měnit. Ruší a mění se mnohé věci a nejsou s tím až tak velké problémy, pokud vůbec s něčím nějaké jsou, jak se je snažíš záměrně zveličovat. Zrovná to zrušení změny času 2x ročně mi nepřipadá být nějak hodně problematické. Nevím jak u tebe, ale u mne na mým počítači jsem včera čas nijak měnit nemusel a když jsem ho zapnul tak tam už byl čas změněný na aktuální a nic jsem složitě měnít nemusel. Pokud ses blbě vyspal např. kvůli té změně času tak raději nic na internetu nepiš až do doby než se z toho vzpamatuješ. Politiky trápí mnohem víc např. to jaký maximální objem by měla mít nádoba na splachování na WC, omezení příkonu vysavačů, o kolik si navýšit vlastní platy atp..
hg: Ta změna času 2x ročně se týká nás všech, ale je docela dost chytráků kteří jen tak z nudy kritizuji každého kterému se to nelíbí a to jen tak aby se něčím na úkor jiných pobavili.
A ten čas se u tebe nějak jako změnil sám od sebe, nebo proto, že to tak někdo naprogramoval, někdo otestoval, někdo zařídil všechny ty záležitosti ohledně pásem a distribuoval data, někdo na to napsal systém, který to přez NTP udržuje?
A tím, že někde nějaký politik máchne packou do vzduchu se tohle všechno samo od sebe změní?
Já nebráním ostatním, aby s tím něco udělali, já se se změnou i nezměnou vypořádám snadno. Ale rozhodně nebudu na té (ne)změně pracovat a pálit svůj vlastní čas jen kvůli tomu, že má někdo pocit.
A nebráním ti o tom na internetu kecat, jen podotýkám, že to nic neřeší a politiky to nepálí ani zdaleka tolik, jako jejich platy.
A samo se to ani nenapíše v právně použitelné formě, ani neprohlasuje, ani neimplementuje. Jestli s tím chceš něco udělat, tak se připrav, že bude chtít dost práce přesvšdčit lidi, aby s tím něco dělali kvůli tobě, když se jim samotným do té práce navíc nechce a ono to jede už léta setrvačností i bez námahy.
kdosi: Pokud myslíš čas na počítači tal když jsem včera zapnul počítač tak už tam byl čas správný tj. letní bez toho aniž bych musel já sám si ten čas přenastavovat. Nejsem žáden expert na počítače, ale v počítačí mám Windows 10 a tam předpokládám je to už naprogramované aby se hodiny vždy 2x ročně při změně času samy přenastavily na aktuální čas. Kromě toho se čas v počítačí sám pravidelně aktualizuje asi někde z internetu. Předpokládám, že u jiných OS to asi bude stejne nebo podobné.
Nikdo po tobě nechce aby jsi na tom trávil čas když stejně na tom asi nemáš možnost nic změnit.
Ano, samo se to asi nenapíše v právně použitelné formě, ale předpokládám, že to snad není nic až tak složitého jako změna některých jiných zákonů nebo návrh nových nebo třeba změna celé ústavy. A proč by s tím měl někdo něco dělat pouze kvůli mne když je nás mnohem víc co bychom byli rádi aby k té změně už konečně došlo?
Tak si ZALOŽTE ODBORY a prohlasujte si to! Tady nikoho nepřesvědčíte (dosah asi 4 lidi) a ani nic takového neprotlacite.
Podle mého názoru takovéhle blbiny má čas řešit nějaký moulik co v životě nic nevyresil (protože by věděl ze to není jen tak) a kope se nudou (jinak by fakt takovou blbinu neřešil).
Já vim akorat o jednom Pekařovi co si na tom dělal reklamu, ze proti tomu brojil. Za mne normalni člověk se tomu prizpusobi, ten ne normalni si rekne svému psych. o prášky nebo se mohl lépe učit aby si mohl vybrat povolání, které není závisle na case...
kriste: Já tu nikoho nehodlám přesvědčovat a ani nic protlačovat. Pouze jsem založil diskuzi na toto téma aby se tu to mohlo prodiskutovat. Svoje názory na to si obhajuji a nemohu za to, že některým se to nelíbí a tak někteří se snaží neslušně do mne rýpat za to že jsem si dovolil toto téma které jim není po chuti založit a také aby odradili ostatní kteří možná mají podobné názory na to jako já tu něco napsat.
Jinak by ses mohl trochu slušněji vyjádřovat bez těch záměrných urážek, ale chápu, že slušnost už dávmo neni v módě.
Od této poradny bych očekával slušnou diskuzi bez urážek, trollování a zbytečné ironie a také, že nikdo nikomu nebude do nekonečna vnucovat svoje názory a tvářit se, že jsou to názory jediné správné. Jsem si ale vědom, že u nemoderované internetové diskuze je to nereálné a že neslušných kteří dokážou záměrně rozhádat a pokazit každou klidnou diskuzi je všude dost a tato poradna není vyjímkou. Neočekávám, že se všihni musí jednoznačně na něčem shodnout a že diskuze musí nutně skončit 100% shodou všech diskutujících.
Já si tu pouze obhajuji svoje názory a to se některým nelíbí a snaží se mne donutit abych je změnil tak jak chtějí oni. Já nikomu jeho názor neberu, ale to neznamená, že bych musel s každým jednoznačně souhlasit a nemohl bych tu vyjádřit názor svůj a ten si obhajovat.
Jsou tu na této poradně stanovené nějaké pravidla, ale k čemu jsou dobré když je klidně může kdokoliv ve velkém porušovat? Jsou tu asi proto aby se vědělo co je tu žádané ve velkém porušovat. Zasahuje se jen velmi vyjímečně když se jedná o něco velmi hodně neslušného např. že si tu příjde nějaký opilec nebo hodně neslušný puberťák vyřádit.
"Po zrušení změn času se tehdy vyslovilo 84 procent respondentů. Komise poté předložila návrh směrnice, podle níž se čas měl měnit naposledy v roce 2019. Shoda na jednotném čase není.", "Podle průzkumu agentury STEM/MARK z podzimu 2018 se zrušením střídání času v Česku souhlasilo 70 procent dotázaných."
84% je snad málo pro to aby něco mohlo být zrušené. Jednoznačně 100% pro nebo proti se asi jen těžko povede získat a tak by snad mohla převážit většina.
Jednoznačně se všechny státy na jednom čase asi nikdy nedohodnou a tak snad by neměl být žáden problém udělat v parlamentu EU ohledně toho hlasování a čas který by získal většinu hlasů zavést pro celou EU. A nebo ta změna času 2x ročně je nějakou vyjímkou a musí se na tom jednoznačně 100% shodnout všechny státy EU? Stejně v celé Evropě není jednotný čas a jsou nějaké časové pásma kde je třeba na hranicích měnit čas pokud má být aktuální. Oproti času který je u nás v Česku je např. v Portugalsku a Irsku o hodinu méně a v Řecku, Rumunsku, Bulharsku, Finsku, Litvě o hodinu více.
Co politici chtěji tak si na to udělají čas vždy a jsou ochotní jednat třeba i v noci, možná proto, že mají za to noční příplatek a jednají třeba o úplných "kravinách". Radějí jednají o tom čím a jak nám přitvrdit a znepříjemnít život nebo o kolik si navýšit vlastní platy. Takové jednání ohledně zrušení změny času 2x ročně by mohlo bez obstrukcí a zbytečného projednávání být projednané za 5 - 15 minut. Stačilo by na to připravit zákon a nechat o něm hlasovat.
Jen tak mimo-v RU byl zaveden letní a zimní čas což pletilo i pro země české. Po rozpadu RU mocnářství toto převzalo i tehdejší Československo do asi roku 1938, Posléze pak byl zaveden v protektorátu v1940, který palil tuším do roku 1949. Další změna pak byla změna zavedena dubnem 1979 a je platná v podstatě až do dnešních dnů.
A k problémům-pracoval jsem na jednu směnu a čím starší tím víc mi vadila změna tak týden-14 dnů . . V současnosti na to s.e.r.u páč vstávám až se mi zachce, takže jestli vstanu v 7 nebo až v 9 hodin je úplně jedno.
Z toho co si já pamatuji tak to v bývalým Československu bylo zavedené v 70. létech minulého století a jestli to bylo už i někdy dříve tak to jsem po tom nijak nepátral.
doutnak: Ty úspory v současnosti už nejsou až tak významné aby se to nemohlo zrušit nebo kvůli čemu by Česko zbankrotovalo. Na svícení na ulicích se tím nic neušetří, protože tam se stejně většinou svíti celou noc tak dlouho jak dlouho je tma bez ohledu na to kolik je hodin.
Zdravím,
také mi to osobně nevadí.. A to již nepracuji na směny, to bylo sakra horší..
Ono jde hlavně o to, pokud by se od střídání času upustilo, jaký zvolit čas?
Někteří zastánci "starého zimního" času by rádi ponechali tento a někteří naopak by chtěli zůstat u letního.
Oboje má svá pozitiva a i negativa...
Jaký čas by jste chtěli pokud by se střídání zrušilo?
Ten zimní? kdy by nám v tom případě slunce v létě vycházelo o hodinu dříve, takže by svítalo v určitém období již po třetí hodině ranní a naopak večer v dlouhé dny by se stmívalo místo ve 21h už ve 20h?
Nebo ten letní čas, kdy by naopak v zimě ráno byla delší tma o hodinu, takže v nejkratší dny místo osmé hodiny ranní by svítalo až skoro v 9h? A naopak večer v nejkratší dny by se nešeřil v 16 hod ale až 17 hodin..
Pokud by byla nutnost hlasovat, byl bych pro letní čas..
Co Vy?
Já hlasují za to neřešit nesmysly, pokud se to tazateli nelíbí, tak ať se odstěhuje někam, kde to neprovozuji, nevím kam
Jak jsem psal výše, já bych byl pro to, aby se tu zavedl správný místní čas (tedy poledne když je slunce v nadhlavníku) a případné požadavky na světlo ráno nebo večer se řešily prostě tím, že si člověk po libosti přivstane, přispí, nebo rozsvítí lampu
Pokud vím, tak naposledy to ztroskotalo na tom, že se nenašla odpověď jaký čas dát jako normální. Teda podle mě prostě pásmový čas tak, jak ho zavedla železnice někdy v 19. století (málo se to ví, ale pásmový čas jak ho známe zavedla právě železnice, do té doby mělo každé město svůj čas a byly z toho i nějaké nehody, kdy jeden přednosta se řídil podle jednoho a druhý podle druhého a vypravili vlaky proti sobě).
Ale právě některé země by radši letní čas, argumentují tím, že je blbé, aby se rozednívalo ve 3 hodiny ráno (to je takový problém přizpůsobit denní rytmus sluníčku, pokud by to teda vadilo), takže pak by to vypadalo tak, že bychom si posouvali hodinky i cestou na Slovensko. Zatímco teďkon je snad skoro v celé nám dostupné unii český čas (pokud vím, portugalsko má o hodinu míň a rumunsko o hodinu víc (našlo by se několik dalších, ale v zásadě většina zemí má právě český čas daný patnáctým poledníkem)), ale umíte si představit ten zmatek, kdyby si každý stát zvolil své časové pásmo a už jen protože by byla možnost volby, tak by si každý zvolil jiné.
Průšvih je právě to, že na takové změně se musí dohodnout celá unie a to je zhola nemožné (není to jako když nám EU přikázala, že letní čas končí až v říjnu a ne už v září), takže nejjednodušší je setrvat ve stavu, kdy se dvakrát do roka čas posouvá.
"Průšvih je právě to, že na takové změně se musí dohodnout celá unie a to je zhola nemožné (není to jako když nám EU přikázala, že letní čas končí až v říjnu a ne už v září), takže nejjednodušší je setrvat ve stavu, kdy se dvakrát do roka čas posouvá."
To rozhodně žáden průšvih není a je na to jednoduhé řešení. Od toho je hlasování a který čas by získal více hlasů tak ten zavést pro celou EU. Hlasuje se v parlamentu EU o různých věcech a tak proč by se nemohlo hlasovat i o tom? Vhybi asi popuze dobrá vůle v tomu se tím zabývat.
juraja: Zabývají se mnohem většími kravinami a tak proč by se nemohli zabývat i tím? Ty rozhodně nejsi tím kdo rozhoduje o tom čím se má parlament EU zabývat. Ty a někteří další vymýšlíte pouze samé nesmyslné kraviny proč to za žádných okolností nejde a nemůže jít.
Ale samozřejmě, ře se tím může zabývat. Nikdo mu v tom nebrání. Ale on nechce a nemá pro to zajímíní dostatečný důvod.
Stejně tak by tam mohli třeba všichni dělat dřepy, jenomže pokud se jim nechce, tak je k tomu nic nenutí.
Asi vás překvapí, že nemusí každý dělat úplně všechno, co by eventuálně mohl. On by to ani nestihnul, těch možností je příliš moc. Tak si každý vybírá, čemu se bude věnovat dřív, čemu později a čemu vůbec. A kupodivu si tak vybírají i poslanci, i v EU
A jak jsi správně podotkul, tak ty nejsi nikdo, kdo by mohl rozhodovat, co bude ten parlament dělat.
Můžou se tím zabývat, ale oni se raději často zajímaji některými kravinami jak a čím nás obyčejné lidi buzerovat a obírat o peníze. Podobné je to i tu na poradně, že někteří se zabývají bezdůvodným kritizováním a trollováním jiných kteří si tu dovolují mít jiné názory na něco než je mají oni. Proč, proč, proč se tu takto někteří neslušně chovají? Asi proto, že někteří dobře ví, že v nemoderované diskuzi si to můžou dovolit a tak to zneužívají.
Tak je tu zase ta 100 nebo ještě více % nesmyslná změna času na letní a stále s tím nikdo z mocipánů nic neudělal a nezrušilo se to. Proč se to konečně nezruší ta nesmyslná změna času 2x ročně? Komu na tom až tak velmi hodně záleží aby se to nezrušilo? Vždyť je to velmi jednoduché udělat v parlamentu EU hlasování kdo je pro nebo proti tomuto nesmyslu a jaký z těch dvou časů ponechat. Je to záležitost snad na 10 - 15 minut.
no jistě, to je extrémně složité - takřka neuskutečnitelné...zatímco za kovidu byly reálně uskutečněné nejpozději do pár měsíců i ty nejfantasmagoričtější konspirační teorie a šlo to, že?
Není to tím, že se mocipání nedokážou dohodnout, ale tím, že se tím nechtějí zabývat a dělají vše pro to aby se to neprojednávalo. Připadá mi to tak, že asi někdo má obrovský zájem na tom aby se táto zaležitost neřešila a tak se to snaží blokovat. Přitom je to velmi jednoduché udělat v parlamentu EU hlasování kdo je pro a kdo proti a který z těch dvou časů by kdo chtěl a to co bude přehlasované pak v Evropě zavést. Ohledně toho jestli mají být víčka na láhvích s nápoji připevněné k láhvi i po odšroubování se nás také nikdo neptal a jednoduše si to v parlamentu EU odhlasovali a nařídili to zavést v celé EU. Takovými kravinami a mnohými dalšími se tam zabývají, ale ohledně nesmyslného střídání času 2x ročně se zabývat odmítají.
pr, ale vždyť to je blbost. Celé je to o tom, že se nedokážou domluvit, který čas by platil. Pokud platí právo veta, tak se těžko dá něco odhlasovat. Proto to celé hodili k ledu.
Dneska na ČT 1 v 19:31 bylo dlouhé povídání, jaký je kde čas, třeba od Maďarska, až do Španělska. Je rozdíl podle časového pásma, ale v evromě by to dělalo problémy, kdyby se časy lišily.
Rada členských států se nemůže dohodnout, který bude.
Zdravím,
vidím že to tady je zase )
Já jsem pro nezměnu, ať nechají tyto 2x každoroční změny času jak jsou. Ano, Ať klidně dál střídáme...!
A pokud, by se snad nějak evropští zákonodárci rozhodli, v co nevěřím..., tak pro naše pásmo, chci jen ten "letní" čas který nastane zanedlouho na zítřek v noci. (a mám k tomu své důvody pro které bych kdyby náhodou...hlasoval..)
A jak zde uvádí milancukrar, není pro země v EU jednoduché se rozhodnout. Pro někoho by byl výhodný ten jakoby "zimní" a pro někoho ten "letní"
Byť Evropa není zase úplně velká, ale představte si (pokud pomineme v časovém pásmu dle mapy na východ od nás sever Norska a Polsko) že na východě naších sousedů na Slovensku, je rozdíl oproti západnímu Španělsku 2 hodiny. Ano, dvě hodiny v současné době, bez pár minutek. Takže současně na východě Slovače je východ a západ 6:14 a 19:00h. Na západě Španěl je to 8:18 a 20:58h. V letním režimu si připočtěte hodinku navíc.. A to je teprve "jaro"....
Myslíte si že se někdo dohodne na jednotném času? Pro některé země hůř, pro některé lépe. Nikdo si myslím že se neshodne..
A prosím, takové názory jako že kravičky dojí ve stejnou dobu atd, jsou sice hezké... Ale nikdo se nezamyslí nad lidmi kteří pracují na ranní, odpolední a noční.. anebo 12-hod směny, takže den a noc. A dokonce střídavě 2+2 atd tad. Jak to mají tito vnímat? To je daleko horší. Podobně dle mého názoru neexistuje nějaký smýšlený Jet Lag, při cestování érem.. Je to jen chvilka a vše je v poho, nebo se na to musí připravit.
ps: a buďme rádi že nebydlíme např. v Číně... Jejich země prochází 5 časových pásem a přitom mají jeden jediný úřední čas... Takže tam v některých oblastech lidé dle "hodinek" večeří o půlnoci a někde obědvají skoro naopak.. Ale to jen trochu legrace do diskuze..
Hodina je prd v celém dni... Prostě si např, půjdu dřív o půl hoďky lehnout a taktéž vstávat a naopak. A dále je to stejné.
Pro mě důležité, ať nám zůstanou dlouhé letní večery kdy je vidět. A ne že se bude stmívat dříve, dle hodinek, jasně..
dragoncz: Nejde o domluvu, ale o to, že mocipáni z parlamentu EU o tom z nějakých nekalých důvodů o tom nechtěji hlasovat. Hlasování je nejjednodušší způsob jak něco rozhodnout. Kdyby ve všem šlo o pouhé dohodnutí se na něčem tak by se politici nikdy na ničem nedohodli, protože nikdy není v různých záležitostech jednomyslná shoda. Vždy musí rozhodnout hlasování.
milancukrar: "v evromě" to je kde? Jaké problémy by to dělalo? To je nesmysl. Byly časy kdy se čas neměnil 2x ročně a byl celoročně jeden stejný čas a nikdo se neztěžoval, že by to dělalo nějaké problémy. Problémy nastaly až se zavedením změny času 2x ročně.
Tyhle změny jsou proti přírodě. Bavte se s lidmi v živočišné výrobě, kdy musí kráva dojit o hodinu dřív. Oni o to dřív cestovat do práce, kdy ještě nic nejede! My sami v sobě máme orgánové hodiny, které je třeba v zájmu zdraví respektovat. Ani ty sluneční hodiny nelze uplatnit. Chtěla bych návrat k "zimnímu" času - a ať to tak zůstane. Je to ale záležitost evropská a to nepřehlasujeme.
liska5:
nox: Ano, proti přírodě je spousta věcí. Co je ale proti přírodě na časových pásmech? To by púodle tebe měl být stejný čas na celým světě a někde by den končil a začílalnový den v polovině noci a jinam třeba v polovině dne, ráno atp.?
nox: Nechápeš o co tu v této diskuzi jde. Vůbec nejde o časové pásma. Jde tu o to nesmyslné střídání času 2x ročně.
nox, máte pravdu, právě kvůli časovém pásmu se nemůžou politici v Evropě ( a další) domluvit na tom správném čase.
milancukrar: Nejde o zrušení nebo změnu časových pásem, ale pouze o to zrušení zcela nesmyslného střídání času 2x ročně. Ty to ale záměrně nechceš pochopit, protože by jsi pak ze sebe nemohl dělat hlupáka.
Pochopila jsem to správně, když se domnívám, že si EU přeje jeden jediný společný čas pro všechny státy? Tedy od Bulharska po Portugalsko. Letmo se dívám na mapu časových pásem a vidím pro státy EU časová pásma tři. Ale také vidím Kanadu, USA, Austrálii... Mnoho samostatných států má časových pásem několik. A v EU to nejde. Jaký hlavní důvod ta elita všech elit vlastně má?
bimbam: Ne, nechápeš to správně. Nevím nic o tom, že by si EU přála jeden jediný společný čas pro všechny státy. Byla by to hodně velká hloupost. To jen v této diskuzi někteři hlupáci se to tak snaží prezentovat aby tím záměrně odváděli diskuzi od daného tématu kterým je zrušení nesmyslné změny času 2x ročně. Ta elita všech elit má hlavní důvod proč se tím nezabývat asi to, že zrušení toho nesmyslu si přeje hodně lidí a oni se chtěji zabývat především tím co si lidí nepřejí aby se tím zabývali.
nox: Časové pásma tu byly i před zavedením toho nesmyslu se změnou času 2x ročně a snad nikomu to nevadilo, že to tak není zcela optimální vzhledem k slunci a tak proč by to tak nemohlo být i nyní. To bychom museli rozdělit Evropu na tisíce nebo možná i miliony časových pásem kde každý metr území bude mít jiný čas líšíci se pouze o sekundy nebo možná o desetiny sekundy aby to bylo co nejvíce optimální vzhledem k slunci. Něco takového snad nemůžeš myslet vážně. Zcela 100% optimální řešení pro všechny v této věci nebude nikdy a proto je třeba se dohodnout na nějakém kompromisu který sice nebude zcela optimální, ale bude lepší než ta změna času 2x ročně která také není otimální pro všechny a navíc to nedává žáden rozumný smysl.
milancukrar: Jasně, pro tebe je urážka když někdo má na něco jiný názor než ten tvůj a není ochoten tobě přiznat pravdu.
Asi je problém, že se lidé nemůžou dohodnout, který z nich ponechat.
Standardní (tzv. "zimní") čas je ten, kdy u nás v ČR při rovnodennostech je pravé poledne ve 12 hodin. (V Německu nebo naopak na Slovensku jim to ale už nevychází.)
Zastánci letního času argumentují zas tím, že by v létě bylo při standardním času světlo už někdy po 3. hodině ráno, což je k ničemu a nepříjemné.
Jsem sice zastánce standardního času, ale asi bych se smířil s nesprávným letním časem jen kvůli tomu, aby tohle nesmyslné posouvání (hlavně na jaře) skončilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.