Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může zaměstnavatel nařídit test na Covid-19?

Od: janac odpovědí: 11 změna:
Přišli za námi z vedení firmy,že musíme mít test na Covid-19,ale firma nám ho nechce zaplatit a každý si to má sám platit. Kdo nebude mít test,tak má okamžitou výpověď za hrubé porušení pracovní kázně.Má zaměstnavatel právo toto udělat všem zaměstnancům firmy?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zákoník práce zaměstnavatelům nařizuje, aby vytvářeli bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky, a to vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření k předcházení rizikům. Do této oblasti patří i opatření k předcházení nákaze koronavirem. Co to znamená v praxi? Na naše otázky odpovídá advokátka Lucie Kalašová.Více v odkazu idnes.cz/...

Takže nařídit může, ale měl by test zaplatit.

111®
hodnocení

3x

já myslím, že pokud táhnete za jeden provaz, tak se necháte otestovat bez hledání proč to neudělat, byť je to ve vlastním volnu...mě kluk Covid prodělal a chodí se testovat taky i když je Hom Office, protože se potkává s lidma jako projektant..

hodnocení

2x

Mě vždycky udivuje, proč lidi tak moc chtějí pracovat pro hlupáky nebo gaunery.
Pokud to není nějaký informační šum a firma opravdu vyžaduje testy, opravdu je neproplatí a opravdu hrozí výpovědí, tak bych na tu výpověď nečekal a ihned si začal hledat jinou práci. Lepšího zaměstnavatele, než je tento, najdete snadno.

lamy13
hodnocení

0x

Nejsem právník, ale jsem přesvědčen, že na to zaměstnavatel právo nemá. To by také mohl nařídit pod pohrůžkou výpovědi testy na AIDS, EBOLU, ptačí chřipku, atd. Kdyby tyto testy hradil, tak by to snad šlo "našrubovat" k periodické prohlídce (tu hradí automaticky).

jenda2*
hodnocení

0x

Nařídit to může ale musí to zaplatit. Jinak je to nesmysl. Veškeré zdravotní prohlídky nutné pro výkon povolání dle ZP musí hradit zaměstnavatel.

hodnocení

0x

Zaměstnavatel se chová značně krátkozrace. Jednak co udělá s lidmi, jejichž test bude pozitivní? Dostanou také okamžitou výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně*sok*

A pak: Mezi těmi, kteří přinesou negativní test, může být již v době, kdy test předloží, jisté procento pozitivních. K čemu potom je takové testování?

K jádru dotazu: Pochopitelně pokud zaměstnavatel test nařídí, musí ho i zaplatit (jak už tu ostatně bylo řečeno).

nnf
hodnocení

0x

Každá firma má určitě dobrý přehled o tom, co může svým zaměstnancům nařídit a co ne. Proč by riskovala nějaký postih za své chybné rozhodnutí, o kterém ví, že chybné je. Tak možná vám testy nařídila, ale proplácení testů se ujme sama, tak jako proplácení různých zdr,prohlídek, související s prací zaměstnanců. Možná vám nařídili udělat si test, zaplatit si ho ale s tím, že hned po té přinesete dokument o provedeném testu, který vám firma následně proplatí.

hodnocení

0x
Dobrý den! Jak je to prosím s testováním v době volna? Může to zaměstnavatel nařídit? Co když v určeném termínu máte třeba naplánovánu návštěvu lékaře a jiný termín v týdnu není? Nemělo by testování probíhat v zaměstnání? Děkuji.

hodnocení

0x

Když nechodíte do práce, tak Vás přece nemůže zaměstanavatel testovat. A nemůže Vám nic nařizovat, když jste doma. Pokud se jedná o jeden konkrétní den, ve kterém u vás v práci probíhá testování a Vy musíte k lékaři, tak to oznamte té osobě, která je za tohle zodpovědná na Vašem úseku a požádejte toho člověka, aby Vám řekl, jak máte postupovat. Určitě to bude vědět on, protože on má podle mne relevantní instrukce.

Děkuji. Já ale myslel v době volna mezi směnami.Konkrétně jde o moji manželku. Na testu byla minulý čtvrtek, pak měla pa-so-ne směnu, nyní má po-ut volno a dnes jde znovu o volno na test.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma covid

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]