Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bílé flíčky na kůži

Od: anonymkas* odpovědí: 5 změna:

Ahoj, nedávno jsem si všimla, že se mi na těle začaly dělat světlé flíčky - skvrny. Je to převáže svrchu na prstech ruky - jsou to většinou jen tečky, ale mám tam i pár větších, třeba na palci se jedna táhne od nehtu až pod kloub. Tyhle se mi udělaly nedávno, je to asi týden, co jsem si toho všimla. Ale asi od května mám skvrnu okolo oka, u vnějšího koutku a je celkem velká. Původně jsem si myslela, že jsem si opálila sluneční brýle, ale teď už o tom začínám pochybovat. Taky se mi ty skvrny udělaly asi dvě na čele a pak v koutku úst. Další jsem našla v pupíku a jednu malou z vnitřní strany stehna. Nemáte s tím zkušenosti? Začínám mít strach, protože se objevují pořád další a další. Asi zajdu na kožní, ale zaptám se i tady.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gargamel*
hodnocení

5x

Vitiligo? To se pak dělají bílé flíčky až velké fleky na kůži.

martinaa*
hodnocení

2x

Zdravím, obávám se, že půjde o autoimunitní onemocnění Vitiligo. Sama ho mám, projevilo se až v 19 letech a od té doby se flíčky pomalu rozlézají po těle. Většinou to začíná na prstech, kolem očí, pod koleny - tam, kde je kůže nejtenčí. Někdy zmizí, ale lékaři s tím nevědí moc rady. Prý to spouští stres. Bohužel na to není žádný lék, dá se to mazat nějakým krémem a opalovat speciální lampou, ale oboje jsem podstoupila bez valného výsledku.

Smiřuji se s faktem, že za 10, 15 let budu mít celé ruce bílé, už jsem takhle potkala dost lidí, a i když to není nic vážného ani nakažlivého, holt to nevypadá dobře. Naštěstí jsem aspoň velmi světlý typ a není to moc znát.

Co je dost důležité - tuto kůži nechrání žádný pigment a je velmi náchylná k okamžitému spálení.

doplněno 20.07.14 19:24:

A samozřejmě zajděte na kožní, kde Vám to lékař vyvrátí nebo potvrdí. V podstatě je to "jen" neškodná ztráta pigmentu, hodně důležitá je psychika - nenechat se tím zlomit, zahnat do kouta, schovávat se doma. To jsem taky dělala, ale dneska zase hrdě chodím ve dvoudílných plavkách. Normální vzdělaní lidi vědí, o co jde. A se zírajícími a ukazujícími blbci si hlavu nelámu ;).

hodnocení

0x
Ano, vypadá to Na vitiligo. Vše napsala Martina.
Máme to v rodině a prý tím trpěl i Michael Jackson a nedávno jsem četla článek, jak se díky tomu proslavila jedna modelka a to je černoška.
novinky.cz/...
Bílé flíčky na kůži

anonymkas*
hodnocení

Já nevím, ty fleky nejsou úplně bílé, jen o něco světlejší, ale možná je to taky tím, že já sama jsem celkem světlá. Nejsou ani na první pohled úplně zřetelné. Nemůže to být jen nějaká alergická reakce nebo tak?

martinaa*

U mě taky nejsou moc vidět, čím světlejší kůže, tím míň je vitiligo nápadné a kontrast není tak velký. Rozhodně to nevypadá jak u té modelky.

Alergie to z 90% nebude. S jistotou ale odpoví kožař.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vitiligo

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]