Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mateřská vs vyhazov z práce

Od: technoikstreemego odpovědí: 5 změna:

dobrý den,mám takový komplikovaný dotaz ,brala jsem cca od 8.500-11.500 mesicne cisteho ve fabrice,ve ktere jsme delala na smlouvu na dobuurcitou od roku 23.7.07-23.7.08,ted mi vyprsela smloubva,novou jsem nedostala,a po ukončení neschopenky dostanu vyhazov,a chci se zeptat,na cca výši mateřské na kterou zanedlouho nastoupim od 1.1.2009,nemohu se dopočítat a nerozumím tomudíky moc,janků,hranice na moravě

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martina30*
hodnocení

1x

Neukončovat neschopenku a pokračovat dál a vydržet,až jak nastoupíte na mateřskou...Více určitě někdo poradí...

doplněno 02.12.08 19:26:

Já myslím,že určitě to 7000tisíc bude i více,ale to by Vám mohl někdo vypočítat a říci na okresa a jinak pokud jste těhotná nikdo Vás ze zaměstnání nemůže vyhodit a pokud ano tak jste 40dní v ochrané lhůtě...hlavně důležité nepřerušit neschopenku...

technoikstreemego
hodnocení

a nevíte kolik to zjruba bude dělat?ať vím,do čho jdu a co mě nemine?mámstrach,aby to byloaspon 7tisíc

No, to vám takhle nikdo nespočítá, protože k tomu máme málo údajů *nevi* Jestli dobře počítám, tak vaše hrubá mzda by měla být v rozpětí cca 9.800-14.000 Kč - jenže ona se PPM počítá z 12 kalendářních měsíců, které předcházely nástupu na PPM (tedy ve vašem případě za leden až červenec 2008 (ptž srpen až prosince jste na neschpence a ta se nezapočítává). Takže záleží na tom, jaké příjmy jste měla zrovna v této době. Jinak z té nižší částky by měla PPM od nového roku být cca 6.800, z té vyšší cca 9.600 (podle kalkulaček na stránkách MPSV). Jenže protože jste měla každý měsíc jinou výši mzdy, tak těžko odhadnout, jak přesně vám to vyjde.

Jinak pokud byste PPM měla nižší, jak je základní výměra rodičovského příspěvku (7.600 Kč), tak si po narození dítěte požádáte na úřadu práce (nebo vašem kontaktním místě státní sociální podpory) o rodičovský příspěvek a budou vám ho doplácet tak, aby mateřská spolu s doplatkem rodičáku daly dohromady těch 7.600 Kč. Ale to až po narození dítěte, před porodem budete mít jenom PPM.

Smlouva na dobu určitou končí uplynutím sjednané doby, i když je zaměstnankyně těhotná. V tomto případě nejde o výpověď, nikdo nikoho nevyhazuje, prostě skončila doba, po kterou byl pracovní poměr sjednaný. Takže tazatelka už skončila v červenci a od té doby pobírá nemocenské dávky z titulu ochranné lhůty. Ochranná lhůta u těhotných je 6 měsíců, zato ostatním se to ze 40 dní zkrátilo na 7 dní.

technoikstreemego
hodnocení

děkuju nmoc za odpověď.aspon vím s čímmám zhruba počítat...jsi moc hodná nebo jste...:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma ukončení neschopenky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]