Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

13 let vs dyslekcie, dysortografie

Od: jiva* odpovědí: 12 změna:

Prosím o radu. Mám 13-ti letého syna s dyslekcií a dysortografií. Jeho problémy se stále zhoršují. Dosud nezvládl ani násobení a dělení. Pořád doufám, že existuje způsob (metoda) jak ho to naučit. Má špatné písmo a nestíhá psát ani zápisky. Budu vděčná za každou radu.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paja*
hodnocení

3x

Dyslexii a dysortografii máte prokázanou na základě vyšetření v PPP?Pokud ne, nechala bych si toto vyšetření znovu u syna provést a na základě jeho výsledků požadovala pro syna vypracování ,,Individuálního vzdělávacího plánu´´. V tom se určuje podle stupně postižení jak se s žákem učit, jak jej hodnotit, metody vyučování a zkoušení...

Metoda jak ho to naučit neexistuje , ale správným přístupem se může alespoň zlepšit,musí mít motivaci.Možná by pomohlo ho nenechávat za každou cenu na ZŠ , ale přeřadit ho na Spec. zákl.školu , kde mají s těmito žáky zkušennosti, on by byl s dětmi podobně postiženými, tempo výuky je jim také přizpůsobeno takže by byl možná spokojenější= nebyl by pořád ten nejhorší , ale tam třeba ten nejlepší, nevím .

jiva*
hodnocení

Dyslekcií a dysortografií má prokázanou už od 2. třídy. Individuální plán měl vypracovaný, jen přechodem na druhý stupeň už učitelé moc ohledy nebrali (na ZŠ v normální třídě). Proto jsem ho před půl rokem přeřadila na jinou školu, kde v každém ročníku je jedná třída celá dyslektická. Ve třídě je jich 14, tak jsem si myslela, že to bude lepší, ale není.

dusatka*
hodnocení

2x

Dyslexie znamená potíže se čtením, dysortografie s pravopisem. Pokud nezvládl násobení a dělení, může to být spíš dyskalkulie? Je potřeba především zajistit spolupráci se školou, v tom by Vám měla pomoci PPP (a samozřejmě pravidelné návštěvy PPP). PPP navrhne úlevy pro dítě, někdy to může hodně pomoci, např. dítě nepíše diktáty apod. Tohle ale není problém, který by se dal jednoduchou radou vyřešit v takovéhle poradně. Úspěchy jsou možné, ale je třeba spolupráce rodina - škola - PPP.

jiva*
hodnocení

Docházka na PPP je 1x za rok, teď tam máme přijít dokonce až po roce a půl. Při našich návštěvách jde vlastně jen o přezkoušení.Žádnou pomoc v tom nevidím. Myslím si, že už nějaký rok se ví o těchto vadách a snad by už nějaká metoda mohla být, jak je to naučit. Syn není hloupý, ale když mu to nejde hned, tak to vzdá. Úlevy na škole měl (v diktátech). Přechodem na 2. stupeň ale začaly problémy a učitelé už nebrali ohledy. Nestíhal zápisky. Přeřadila jsem ho na jinou školu do dyslektické třídy (ve třídě je jen 14 žáků), ale problémy jsou ještě větší. Úlevy v diktátech už nemá.

kineziologie*
hodnocení

2x

Dobrý den,

nevím, zda-li jste již slyšela o kineziologii - metodě, která pomáhá nejen dětem s různými vadami dyslexií, dysgrafií, hyperaktivitou a jinými poruchami.

Nejedná se o léčitelství, ale alternativní terapeutickou metodu, která pomocí svalového testu nalezne příčinu vzniklých problémů u dítěte či dospělého.

Více si přečtěte na kineziologie.webnode.cz

Zdravím

Drbohlavová Klára

kineziolog

jiva*
hodnocení

Moc děkuji za radu, ale jak už jsem psala v minulé odpovědi, tak jsem objednaná u kinezioložky. Jen mě překvapila cena. Vy v Praze berete za dítě 300,- Kč a já ve Frýdku-Místku budu platit 500,- Kč. No nic, hlavně když to pomůže. Ještě jednou děkuji za radu!

mil®
hodnocení

0x

A co s ním cvičíte doma? A podle čeho?

jiva*
hodnocení

Doma se s ním každý den učím, ale po udělání úkolů, naučení učiva na druhý den je strašně unavený. Popravdě už nevím, jak s ním cvičit a podle čeho. Učitelé mi slibovali nějaké speciální cd, ale pak mi nic nedali. Taky bych ráda zjistila, jestli existují nějaké speciální knihy podle kterých se dá s ním pracovat. Jsem už zoufalá, nechci po něm, aby měl jedničky nebo dvojky. Stačí za 3, ale ne 4 - 5. A to je základní škola, co potom střední a jakou pak vybrat.

paja*

To je zvláštní , ve speciální třídě je možnost v případě malého počtu žáků se jim více individuálně věnovat.Ještě mě napadlo nezkoušeli jste chodit na Biofeedback. Možná by mu to pomohlo se potom ve škole lépe soustředit , to že je, po učení se ,ještě doma hodně unavený věřím, je to pro něj obrovský nápor , střídejte vždy po dvaceti minutách aktivity tzn. 20min .učení a potom odpočinek nebo jiná činnost.

doplněno 22.10.08 20:27:

Tady jsou CD

pachner.inshop.cz/...

další CD

ucebnice.com/...

tady učebnice

ucebnice.com/...

A jsou tam ještě další i pro přípravu doma tak snad si něco vyberete

jiva*
hodnocení

Moc děkuji za zaslání odkazů na cd a učebnice. Konečně nějaká naděje! Pokusím se informovat i ve škole, jestli by nemohli práci s cd zařadit do vyúky. Je to dislektická třída, tak proč ne? Biofeedback jsme také vyzkoušeli, ale bez žádného zlepšení. Ještě jednou moc děkuji!

mil®

Jak píše paja, knížek a pomůcek je spousta. Chce to pohledat na internetu v knihkupectví i poradnách. A nevěšte hlavu, nejste jediná a opravdu vytrvejte, výsledek i když vzdálený, bude dobrý. *palec*

doplněno 22.10.08 21:09:

Ještě jsem chtěl dodat, že jsou i soukromí poradci v této oblasti a využívají různé techniky a pomůcky.

jiva*
hodnocení

Pomůcek a knížek se pokusím využít, doufám, že není pozdě a půjde. Zkouším i něco jiného. Zjistila jsem, že by mu mohla pomoci i kineziologie, tak už jsme objednaní. Tak moc doufám v nějaké zlepšení. Děkuji za radu!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma dysortografie

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]