Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Souvětí souřadná a podřadná

Od: vlk* odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

vysvětlil byste mi někdo po lopatě, jak rozeznám souvětí souřadné od podřadného? Vysvětlovala mi to profesorka dvakrát a prostě to stejně nechápu. Byl byste někdo tak laskav a zkusil to po třetí? *hi* Přikládám i obrázek ( img40.picoodle.com/... cvičení, které mám doma udělat, kdybyste měl někdo, kdo se v tom vyznáte, náladu, čas a chuť se do toho pustit, abych to, jestli to pochopim, měla podle čeho zkontrolovat a jestli to nepochopim, tak abych to měla aspoň hotový.;)Ale raději bych tomu přišla na kloub, tak raďte, jaké podmínky které souvětí musí splňovat.

Díky moc, Vlk.

Souvětí souřadná a podřadná

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

No a není to spíš souvětí souřadné a podřadné? O větě souřadné a podřadné jsem nikdy nic neslyšela, ale je pravda, že jsem ze školy již dlouho pryč. Jinak - souvětí souřadné - musí mít více hlavní vět v sobě, minimálně tedy dvě, aby to bylo souvětí (nebo-li spojení více vět, že ano). Souvětí podřadné je takové, kde je jen jedna věta hlavní a ostatní věty jsou vedlejší.

doplněno 29.04.11 14:52:

na souvětí podřadné vypadají věty č. 2 až 6, pak bych řekla věta č. 9. Na souvětí souřadné bych tipovala věty č. 7 a 15, u dvanáctky váhám, to se musím ještě podívat.

doplněno 29.04.11 14:54:

ta 12 nevím, že souvětí podřadné? Zkus si někde na netu do vyhledávače zadat, souvětí souřadné a podřadné. Každé se totiž pojí s jinými spojkami. Např. souvětí souřadné: a proto, dokonce, a to. Souvětí podřadné: kde, který atd. Hlavně musíš umět rozpoznat od sebe věty hlavní a vedlejší.

vlk*
hodnocení

O větě souřadné se nikde nezmiňuji, nepřekoukla jste se?

doplněno 29.04.11 15:01:

Dobře, díky moc.

To rozeznávání věty hlavní od věty vedlejší asi bude ten můj kámen úrazu, proč to nechápu*ee*.

doplněno 29.04.11 15:02:

Jo a už vidím, jsem napsala "věta" souřadná v nadpise. To byl samozřejmě překlep. V těle dotazu už jsem to psala dobře. Pardon.

sebod*

Vlk. Věta vedlejší začíná nějakou spojkou. Věta hlavní může být napsaná sama (pak se jí říká věta holá). Kdežto věta vedlejší NEMUŽE být sama. Například : Viděli jsme zajíce, jak utíkají do lesa. ;) Můžu klidně říci : Viděli jsme zajíce. Tečka. Ale nemůžu říct : Jak utíkali do lesa. Prostě ta věta sama o sobě nedává smysl, není tam podmět a přísudek (proto nevíš, kdo utíkal do lesa. ). Takže věta vedlejší Ti MUSÍ navazovat na větu hlavní.

No a pak souvětí souřadné - Šli jsme do lesa a zpívali jsme. Obě věty mohou být vysloveny samostatně.

annas*

Jen upřesním.

1. Věta hlavní nemusí být vždy jen věta holá., i když je napsaná sama . Věta holá je ta věta, která má jen základní větné členy - tj. podmět a přísudek- např. Prázdniny končí.

Vámi uvedené souřadné souvětí - Šli jsme do lesa a zpívali jsme - má 1. větu rozvitou , kdežto druhá věta je holá...

2. I věta hlavní může začínat spojkou, nejen věta vedlejší. Jsou přece spojky souřadicí a podřadicí. Příklady v rozebíraném textu.

3.. Ve větě jak utíkají do lese" je přísudek slovesný "utíkaj" í a podmět je nevyjádřtený - oni -= zajíci - vyplývá z věty hlavní. Vedlejší větu - jak utíkají do lesa - mohu transformovat na větný člen. Viděli jsme zajíce utíkající (utíkat) do lesa.

Věta hlavní je věta, která je mluvnicky nezávislá na jiné větě a může stát samostatně.

Věta vedlejší je věta, která je závislá na jiné větě ( hlavní nebo řídící) a vyjadřuje některý její větný člen, nemůže stát samostatně. . Bývá uvozena spojkou podřadicí nebo vztažným zájmnem či příslovcem. .Větou vedlejší odpovídáme na otázku tvořenou z věty hlavní.Souvětí č. 14 je souřadné, jde o vztah stupňovací - a dokonce.

vlk*
hodnocení

Tak jsem to zkusila vyřešit. Nevím, jestli jsem to pochopila správně, každopádně snaha byla, tak to po mně někdo prosím zkoukněte a opravte mě, děkuju mnohokrát

1) Bylo jedno království, kde všichni lidé měli čtyři oči. 1VH-2VV - podřadné
2) Viděli i to, co se děje za nimi. 1VH-2VV - podřadné
3) Mrzuté bylo, že špatně spali. 1VH-2VV - podřadné
4) Pokud leželi na zádech, tlačily je oči vzadu. 1VV-2VH - podřadné
5) Jestliže leželi na břiše, bolely je oči vpředu. 1VV-2VH - podřadné
6) Král slíbil vysokou odměnu tomu, kdo zajistí jemu i jeho poddaným pokojný spánek. 1VH-2VV - podřadné
7) Mnoho lidí přicházelo s pilulkami či kouzelnými nápoji, ale nic z toho nepomáhalo. 1VH-2VH - souřadné (je tam spojka souřadící ale)
8) Čas utíkal a lidé se čtyřma očima spali špatně. 1VH - 2VH - souřadné (spojka a)
9) Jednoho dne navštívil zemi čtyřokých cizinec, který měl kupodivu jen dvě oči. 1VH-2VV - podřadné
10) Slyšel jejich nářky a proto zašel ke králi. 1VH-2VH - souřadné (spojka a proto)
11) "Vaše Výsosti, můžu vám pomoci a nepotřebuji k tomu žádné zázračné lektvary." 1VH-2VH - souřadné (spojka a)
12) Král mu přislíbil tolik zlata, kolik jen unese jeho osel. 1VH-2VV - podřadné
13) "Vy a vaši poddaní byste měli spát na pravém nebo levém boku a pak vás oči tlačit nebudou." 1VH-2VH souřadné (spojka a)
14) Stalo se, a dokonce to pomohlo. 1VH-2VH - souřadné (spojka a dokonce)
15) Cizinec dostal osla s nákladem zlata a vděční čtyřocí mu zamávali na rozloučenou. 1VH-2VH souřadné (spojka a)

sebod*

Mě se to zdá v pořádku. Jen u té čtrnácté věty jsem na rozpacích *nevi*.

vlk*
hodnocení

Bezva, děkuju Vám za kontrolu.

A proč myslíte, že je ta 14 věta možná špatně? Spojku "dokonce" mám napsanou mezi souřadícími spojkami.

?

sebod*

Tak to tak asi bude :). Neboj, on sem jistě večer ještě někdo nakoukne a zkontroluju nám to *placni*

pu®

Sebod, moc se mi líbilo Vaše vysvětlení - jednoduché, jasné, přehledné, pochopitelné. Podle mě to máte určeno dobře. Dobrá práce, holky *palec*

doplněno 29.04.11 21:53:

To jsem ráda *slunce* Nebojte, prvních pár let to bude v klidu, a do kritické doby všechno našprtáte! *smich* (PS: Vyjmenovaná slova umím jenom po B a i my se je už učili jinak... Nebojím se, že by zrovna Vaše dítko nečetlo, tak jí to do hlavy naleze samo ;) ).

sebod*

Pu. Od Tebe mě ocenění potěšilo ;)*placni*. To víš, po prázdninách jde malá do první třídy, tak budu muset oprášit Komenskýho *cteni*. Sakra, ani ty vyjmenovaný slova nejsou takový, jako bejvávaly *zed*. To tu budu na poradtě viset každý den s úkolama *ee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma slova souřadná

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]