Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
vysvětlil byste mi někdo po lopatě, jak rozeznám souvětí souřadné od podřadného? Vysvětlovala mi to profesorka dvakrát a prostě to stejně nechápu. Byl byste někdo tak laskav a zkusil to po třetí? Přikládám i obrázek ( img40.picoodle.com/... cvičení, které mám doma udělat, kdybyste měl někdo, kdo se v tom vyznáte, náladu, čas a chuť se do toho pustit, abych to, jestli to pochopim, měla podle čeho zkontrolovat a jestli to nepochopim, tak abych to měla aspoň hotový.
Ale raději bych tomu přišla na kloub, tak raďte, jaké podmínky které souvětí musí splňovat.
Díky moc, Vlk.
No a není to spíš souvětí souřadné a podřadné? O větě souřadné a podřadné jsem nikdy nic neslyšela, ale je pravda, že jsem ze školy již dlouho pryč. Jinak - souvětí souřadné - musí mít více hlavní vět v sobě, minimálně tedy dvě, aby to bylo souvětí (nebo-li spojení více vět, že ano). Souvětí podřadné je takové, kde je jen jedna věta hlavní a ostatní věty jsou vedlejší.
doplněno 29.04.11 14:52:na souvětí podřadné vypadají věty č. 2 až 6, pak bych řekla věta č. 9. Na souvětí souřadné bych tipovala věty č. 7 a 15, u dvanáctky váhám, to se musím ještě podívat.
doplněno 29.04.11 14:54:ta 12 nevím, že souvětí podřadné? Zkus si někde na netu do vyhledávače zadat, souvětí souřadné a podřadné. Každé se totiž pojí s jinými spojkami. Např. souvětí souřadné: a proto, dokonce, a to. Souvětí podřadné: kde, který atd. Hlavně musíš umět rozpoznat od sebe věty hlavní a vedlejší.
O větě souřadné se nikde nezmiňuji, nepřekoukla jste se?
doplněno 29.04.11 15:01:Dobře, díky moc.
To rozeznávání věty hlavní od věty vedlejší asi bude ten můj kámen úrazu, proč to nechápu.
Jo a už vidím, jsem napsala "věta" souřadná v nadpise. To byl samozřejmě překlep. V těle dotazu už jsem to psala dobře. Pardon.
Vlk. Věta vedlejší začíná nějakou spojkou. Věta hlavní může být napsaná sama (pak se jí říká věta holá). Kdežto věta vedlejší NEMUŽE být sama. Například : Viděli jsme zajíce, jak utíkají do lesa. Můžu klidně říci : Viděli jsme zajíce. Tečka. Ale nemůžu říct : Jak utíkali do lesa. Prostě ta věta sama o sobě nedává smysl, není tam podmět a přísudek (proto nevíš, kdo utíkal do lesa. ). Takže věta vedlejší Ti MUSÍ navazovat na větu hlavní.
No a pak souvětí souřadné - Šli jsme do lesa a zpívali jsme. Obě věty mohou být vysloveny samostatně.
Jen upřesním.
1. Věta hlavní nemusí být vždy jen věta holá., i když je napsaná sama . Věta holá je ta věta, která má jen základní větné členy - tj. podmět a přísudek- např. Prázdniny končí.
Vámi uvedené souřadné souvětí - Šli jsme do lesa a zpívali jsme - má 1. větu rozvitou , kdežto druhá věta je holá...
2. I věta hlavní může začínat spojkou, nejen věta vedlejší. Jsou přece spojky souřadicí a podřadicí. Příklady v rozebíraném textu.
3.. Ve větě jak utíkají do lese" je přísudek slovesný "utíkaj" í a podmět je nevyjádřtený - oni -= zajíci - vyplývá z věty hlavní. Vedlejší větu - jak utíkají do lesa - mohu transformovat na větný člen. Viděli jsme zajíce utíkající (utíkat) do lesa.
Věta hlavní je věta, která je mluvnicky nezávislá na jiné větě a může stát samostatně.
Věta vedlejší je věta, která je závislá na jiné větě ( hlavní nebo řídící) a vyjadřuje některý její větný člen, nemůže stát samostatně. . Bývá uvozena spojkou podřadicí nebo vztažným zájmnem či příslovcem. .Větou vedlejší odpovídáme na otázku tvořenou z věty hlavní.Souvětí č. 14 je souřadné, jde o vztah stupňovací - a dokonce.
Tak jsem to zkusila vyřešit. Nevím, jestli jsem to pochopila správně, každopádně snaha byla, tak to po mně někdo prosím zkoukněte a opravte mě, děkuju mnohokrát
1) Bylo jedno království, kde všichni lidé měli čtyři oči. 1VH-2VV - podřadné
2) Viděli i to, co se děje za nimi. 1VH-2VV - podřadné
3) Mrzuté bylo, že špatně spali. 1VH-2VV - podřadné
4) Pokud leželi na zádech, tlačily je oči vzadu. 1VV-2VH - podřadné
5) Jestliže leželi na břiše, bolely je oči vpředu. 1VV-2VH - podřadné
6) Král slíbil vysokou odměnu tomu, kdo zajistí jemu i jeho poddaným pokojný spánek. 1VH-2VV - podřadné
7) Mnoho lidí přicházelo s pilulkami či kouzelnými nápoji, ale nic z toho nepomáhalo. 1VH-2VH - souřadné (je tam spojka souřadící ale)
8) Čas utíkal a lidé se čtyřma očima spali špatně. 1VH - 2VH - souřadné (spojka a)
9) Jednoho dne navštívil zemi čtyřokých cizinec, který měl kupodivu jen dvě oči. 1VH-2VV - podřadné
10) Slyšel jejich nářky a proto zašel ke králi. 1VH-2VH - souřadné (spojka a proto)
11) "Vaše Výsosti, můžu vám pomoci a nepotřebuji k tomu žádné zázračné lektvary." 1VH-2VH - souřadné (spojka a)
12) Král mu přislíbil tolik zlata, kolik jen unese jeho osel. 1VH-2VV - podřadné
13) "Vy a vaši poddaní byste měli spát na pravém nebo levém boku a pak vás oči tlačit nebudou." 1VH-2VH souřadné (spojka a)
14) Stalo se, a dokonce to pomohlo. 1VH-2VH - souřadné (spojka a dokonce)
15) Cizinec dostal osla s nákladem zlata a vděční čtyřocí mu zamávali na rozloučenou. 1VH-2VH souřadné (spojka a)
Bezva, děkuju Vám za kontrolu.
A proč myslíte, že je ta 14 věta možná špatně? Spojku "dokonce" mám napsanou mezi souřadícími spojkami.
?
Sebod, moc se mi líbilo Vaše vysvětlení - jednoduché, jasné, přehledné, pochopitelné. Podle mě to máte určeno dobře. Dobrá práce, holky
To jsem ráda Nebojte, prvních pár let to bude v klidu, a do kritické doby všechno našprtáte!
(PS: Vyjmenovaná slova umím jenom po B a i my se je už učili jinak... Nebojím se, že by zrovna Vaše dítko nečetlo, tak jí to do hlavy naleze samo
).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.