Zázvorový čaj
Zázvorový čaj je výborný jako prevence onemocnění. Zázvor je antiseptický, protihorečnatý a protizánětlivý. Je prevencí proti nachlazení, chřipce, bolesti hlavy a žaludečním nevolnostem. Obsahuje řadu vitamínů např vitamín A, B1, B2, C, E, z minerálních látek např sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo.
Za typickou vůni vděčíme esenciálním olejům, chuti také prospěšné látce zvané gingerol.
Doba přípravy:
5 min
Doba vaření:
10 min
Ingredience:
zázvor
citron/limetka
med/cukr
Postup přípravy receptu:
- Na zázvorový čaj je potřeba
- Kořen zázvoru, vařící voda, med (cukr), citron (limetka). Na 1 litr vody stačí 2cm kořene zázvoru.
- Kořen zázvoru nastrouhejte na jemném struhadle.
- Někdo ho loupá, mě se osvědčilo ho pouze omýt. Zázvor lze i krájet na tenké plátky, ale vyluhování není tak rychlé ani kvalitní. Nastrouhaný zázvor stačí zalít vařící vodou a nechat chvíli vyluhovat. Strouhaný 1-5 minut. Po té se zcedí.
- Po částečném vychladnutí dosladíme medem (cukrem) a přidáme šťávu z citronu (limetky).
- Proč nesladit hned vařící? Zničily by se enzymy v medu a vitamíny v citronu.
- Se zázvorovým čajem to nepřehánějte, vysušuje sliznici a některé příznaky nemoci tím může zhoršit.
- Tip: Mladé kořeny více voní, chutnají více kořenitě a jemněji než oddenky starší, které jsou dřevité a chuťově pálivější.
Hodnocení receptu:
5 z 5, hodnoceno: 2x přenos dat...
Zpět na další recepty Zázvor očistím -asi 30dkg. Svařím 3/4 lt vody se 3/4kg cukru přidám na hrubo roztrouhaný zázvor.Krátce povařím a do druhého dne nechat louhovat.Lze přidat i šťávu z citronu.Slít do lahve a uchovat v lednici.a použít jak do čaje tak jako sirup do vody.
..jenže ho nesmí diabetici