Šípkový čaj je zdrojem vitamínů B1, B2, P, K, především C a minerálních látek. Díky tomu přispívá ke svýšení odolnosti organismu proti nemocem. Zároveň má močopudné účinky, příznivě ovlivňuje metabolismus a příznivě působí při nemocech nervového systému.
Doba přípravy:
5 min
Doba vaření:
60 min
Ingredience:
sušené nebo čerstvé šípky
med/cukr
Postup přípravy receptu:
Jak sbírat šípky
Šípky které přešly mrazem nejsou vhodné pro sušení, avšak jsou lepší pro okamžité použití. Po sběru šípky omyjeme a usušíme. Usušené uložíme na suché a teplé místo v prodyšné tkanině, aby mohly pozvolna doschnout. Potrvá to cca měsíc. Po kontrole (pár jich rozdrťte) vlhkosti je lze uložit do nádob. Doporučujeme raději plátěný pytlík, aby šípky nebyly tolik náchylé k plísni.
Zdravější příprava
Dvě hrsti usušených šípků zalijeme 2 litry vařící vody a necháme do vychladnutí vyluhovat. Takto připravený čaj má více vitamínů, ale o něco horší chuť
Chutnější příprava se ztrátou vitamínů
Dvě hrsti usušených šípků vložíme do hrnce a zalejem 2 litry sudené vody a postupně zahříváme až mérnému varu, který udržujeme přibližně půl hodiny. Po té se zcedí a čaj je hotov.
U šípků se dělá i tzv druhák, který je dokonce chutnější než první. Zcezené šípky zalijeme 1 litrech vody a vaříme 20 minut. Po té zcedíme.
Jak ho ochutit?
Připravený čaj má hnědočervenou barvu a jeho chuť je sladkokyselá a poměrně výrazná. Lze ho pít teplý i studený. Není potřeba ho sladit ani dál vylepšovat.
Čerstvé šípky
Z přemzlých šípků by měl být čaj chutnější, ale lze použít i nepřemrzlé. Připravuje se stejně jako ze sušených - doporučujeme zdravější způsob přípravy.