Zaskočily vás vysoké ceny másla a chcete si vyrobit pravé domácí máslo? Stačí na to smetana. To je jedinná ingredince.
Doba přípravy:
5 min
Doba vaření:
5 min
Ingredience:
Smetana na šlehání - čím více % tuku, tím více másla.
Postup přípravy receptu:
Není nic snažšího než si máslo doma vyrobit. Čím více % tuku smetana má, tím více bude samozřejmě másla. Bude o něco více než uvedená procenta. Můžete zkusit libovolné množství. Doporučuji minimálně jeden kelímek šlehačky.
Šlehačku dejte do vyšší nádoby a začněte šlehat. Za pár minut budete mít krásnou vyšlehanou šlehačku. Ve šlehání pokračujte.
Za jednou takovou dobu začne šlehačka hrudkovatět a zmizí krásné našlehání, které vystřídá podmáslí. Po dnu nádoby už najdete hrudky másla.
Obsah stačí přecedit přes síto a rukou spojit malé hrudky v jednu. Získané máslo je lahodné, ale pozor na uchování ještě není vhodné.
Pokud chcete toto domácí máslo uchovat musíte ho ještě proprat pod tekoucí vodou (v ruce) dokud z něj bude téct kalná voda - zbytky podmáslí.
Výsledná cena másla odráží cenu šlehačky a většinou se dostanete na cenu cca 50kč/250g másla tj 20kč/250ml šlehačky.