Jak udělat domácí karamel
Domácí karamel není těžké udělat, ale nemusí se to povést na poprvé. Naštěstí ingredinece - cukr, není nejdražší.
Doba přípravy:
5 min
Doba vaření:
30 min
Ingredience:
0,5kg cukr krupice
120ml vařící vody
10dkg Hera nebo máslo
Postup přípravy receptu:
- Do hrnce dáme cukr krupice a dáme na větší teplotu na plotnu. Jakmile se začne cukr shlukovat, mírně zeslabíme. Moje plotny mají 1-9 stupeň. Dám tedy na 6tku. Tato fáze je dlouhá (cca 10 min) a cukr se míchá opravdu ztěžka.
- Po nějaké době z toho vznikne hustá kaše plná krystalů. Plotnu zeslabíme na nezbytné minimum (4. stupeň) a získáme čas na to, aby se hrudky rozpustily. Já do nich i tluču vařečkou. Ale pozor, karamel má teplotu 150°C!
- Karamel začíná tmavnout. Vemte vařečku a na bílý talíř udělejte cákanec. Takto pozorujte barvu. Nenechejte ho ztmavnout!
- Pokud už je víc než zlatý je čas k odstavení. Pokud obsahuje hrudky nedá se nic dělat. Přilejte polovinu množství vařící! vody. Karamel bude opravdu hodně bublat, takže pozor na ruce. Jamile se vybublá přilejte druhou část vody. Odstavte z plotny. Přidejte Heru.
Vmíchejte tuk do karamelu a občas zamíchejte. U toho pozorujte konzistenci. Jakmile začne tuhnout víc než chcete, přilejte malé množství vody. Takto až do vychladnutí 
- Pak ho nalejte do kleničky a uchovejte v chladu. V případě Hery je skladovatelnost dlouhá. Vyzkoušeno.
- Použití: medovník, poháry, cukroví atd. Podrobný návod na karamel: http://knedlik.pise.cz/3-jak-udelat-karamel.html
Hodnocení receptu:
5 z 5, hodnoceno: 1x přenos dat...
Zpět na další recepty Nu. pokud do karamelu přidáváte tuk.. vaše volba. Osobně preferuji čistý karamel cukr voda. Ten je, dá li se to tak říci "věčný". Jediné na co si musíte dát pozor je nakonec viskozita. Aby nebyl moc tuhý ani moc tekutý v chladném stavu. Takový řídký med je ideální konzistence.