Jak dlouho vařit vejce
Říká se, že uvařit vajíčka a čaj umí každý. A přece to tak jednoduché není, pokud si chcete pochutnat.
Doba přípravy:
5 min
Doba vaření:
10 min
Ingredience:
vejce
Postup přípravy receptu:
- Vejce vařené ve vodě vždy vložte do studené vody a zahřívejte k varu.
- Vejce na měkko: 2-3 minuty, tato úprava není moc běžná.
- Vejce nahniličku: 5-6 minut. Takto uvařené vejce má ztuhlý bílek, ale tekutý žloutek.
- Vejce natvrdo: 10 minut. Nevařte vejce déle, jinak bude okraj žloutku zelený a není to hezké ani do pomazánek.
- Ihned po uvaření zchlaďte vejce studenou vodou, aby vaření nepokračovalo dále.
- Míchaná vejce: míchejte na pánvy na rozpáleném oleji. V okamžiku, kdy podíl pevných částí přesáhne podíl té vodové doporučuji stáhnout z plotny a domíchat vedle. Většinou to už dojde a nebudete jíst vysušená vejce.
Hodnocení receptu:
4.3 z 5, hodnoceno: 3x přenos dat...
Zpět na další recepty Bylo by dobré zohlednit další možnosti a proměnné. Popsána je varianta studená voda a v ní vejce. Otázka je kdy se voda začne vařit. Musí se hlídat.
Další možnosti jsou vařící voda a do ní vejce o pokojové teplotě. Pokud použijete z chladničky.. rádo praskne. V prvním případě se vejce prohřívá rovnoměrněji, v tomhle bílek ztuhne rychleji. Záleží k jakému dalšímu použití vejce plánujete.