Náš oblíbený celozrnný chleba s chia semínky a kváskem. Ale jde udělat bez problémů i z droždí a různé variace.
5 min
150 min
Celozrnná pšeničná mouka (může být i špaldová popř mix různých) 600g
Chia semínka 50g (použil jsem celá)
Kmín 5g (kávová lžička)
Cukr 5g
drcené lněné semínko 10g (vrchovatá polévková lžíce), nemusí být
mléko (polotučné) 550ml
sůl 5g
kvásek 200g nebo 20g droždí, 100ml vody a 100g žitné mouky
VARIACE:
můžete 50g mouky nahradit mletým obilím
můžete navíc přidat 100g mozzarelly
(na fotce je obojí, jak mleté obilí tak mozzarella).
VÍCE CHIA SEMÍNEK:
Pokud chcete použít více chia semínek, lze nahradit 100g mouky 45g chia semínky. Vyzkoušel jsem to s 95g chia semínky na 1,5kg chleba (500g mouky + 95g chia + 200g kvásku).
Vynikající domácí chleba, který je akorát mokrý a 4 dny k jídlu bez známky stárnutí.
Postup je jednoduchý. Vznikne chleba 1,5kg.
Chia semínka namočte na 10 minut do mléka. Je potřeba každé dvě minuty zamíchat, abych se nespojila do jedné hrudky. Do pekárny nebo do mísy vlejte mléko s chia semínky přidejte cukr, koření, kvásek (droždí). Pak přidejte mouku a na konec sůl. Vše zamíchejte, vypracujte těsto. Pokud se vám zdá moc husté přidejte mléko nebo vodu a naopak pokud je moc řídké přidejte mouku.
Z droždí nechejte kynout hodinu, pak vytvarujte a nechejte kynout půl hodiny už ve formě nebo ošatce a pak tradá péct. Pokud chcete extra kůrku, která ovšem není pro horší zuby pečte na 220°C ve vyhřátém zaklopeném hrnci cca půl hodiny a pak půl hodiny odekryté při 200°C.
Z kvásku nechejte kynout 4-6 hodin podle toho v jaké je kvásek kondici.
V pekárně na střední teplotu a 60 min.
na řezu je mleté obilí a celá chia semínka lehce vidět. Mozzrella se samozřejmě rozpustila...
ukázka chleba s 95g chia semínky na 1,5kg chleba. Extra mokrý a dobrý i druhý den, ale více semínek bych už nedával.