Nejste přihlášen/a.
Zdravím a přeji pěkný den, i když jsem už pořádně vytočená. Že jsou octomilky kolem košíku s ovocem, to bych pochopila. Ale proč jsou na wc, v koupelně, v ložinici, kde žádné jídlo a nic podobného není? Všechno jsem uklidila, setřela... a stejně jsou všude, ale úplně všude. A už jsem docela na nervy. Lítají mi i kolem nového zubního kartáčku a večerk kolem lampičky.
Zkoušela jsem nalíčit vodu se šťávou, utopilo se jen pár. Má někdo spolehlivý tip, jak zničit octomilky? Tečou mi nervy, děkuji.
Dobrý den, ještě zkuste tu nádobu s vodou, šťávou nebo pivem zakrýt potravinářskou fólií a do té udělat malé dírky - octomilky se dostanou do nádoby, ale nenajdou cestu ven.
A plavat vydrží jen chvilku. Tu nádobu volte mělkou. Zdravím!
Dobrý den,
také jsme s nimi bojovali a nakonec se osvědčila babičkovská rada - karabička od Ramy, nebo nějaká podobná, do ní dáte kousek hodně zralého banánu,pevně překryjete potravinovou fólií, opatrně do ní uděláte dírky silnější jehlou a necháte nejlépe přes noc nebo klidně celý víkend - mršky tam vlezou a pak už nemůžou ven a pak to honec celé opatrně dáte do pytlíku a běžíte vyhodit do popelnice.Potom je dobré do míst, kde se nejvíce vyskytují nasypat trochu hřebíčku - ten opravdu nesnáší ! hodně úspěchů !
V koupelně a ložnici je sice nemám, ale v kuchyni s nimi bojuji také. K podzimku se objeví každoročně, ale letos jich je, myslím, obzvlášť velká "úroda".
V kuchyni se jim velice líbila mísa s hroznovým vínem a také talířek s rozkrojeným citrónem. Když jsem to dala pryč, slídily stejně. Co mi pomohlo?
Úplně náhodou jsem zapomněla na lince plecháček s olejem a perotkou, kterým jsem potírala pávničku. Ráno jsem šla uklízet a v tom zbytku oleje byla většina octomilek utopená. Vůbec mě nenapadlo, že půjdou na olej.
Jsem ráda, i když je to vcelku neškodné, nelíbí se mi, když je v bytě podobná žoužel. Už jich tady je jen pár. Možná naliji olej do misky ještě na jednu noc a bude po nich úplně. Jaga.
Ahoj Marti, tohle jsme doma řešili tak před týdnem nebo dvěma. Nevím, kde se ty maličký mušky vzaly, ale měli jsme je také všude. Podle mamčiny teorie ani nepomohlo to, že máme v oknech sítě. Ty mršky jsou tak malý, že prolítly i tou sítí. Jinak jsme doma taktéž jako vy neměli žádné jídlo nebo ovoce. Je to nepříjemný, když kolem tebe pořád lítají. Nám pomohlo je prostě zabíjet. Ručně - kapesník nebo toaleťák a už to jelo. Ale byl to opruz, je chytat. Mamka říkala, že jich zabila snad sto. Ona je zabíjela vlastně jenom mamka, protože je bystrá a ty mršky nejdou moc dobře zabít. Špatně se chytají. Takže zabíjet, zabíjet a zase jenom zabíjet. Jinou radu ti nedám. Měj se pěkně a pevné nervy s muškami.
Tož dát síť do oken, vše uklízet, uschovat na co letí. Zkusit ocet (jsou to přece ocet milující), pivo, snad i víno, ale nesmí se dostat po stěně ven! Jakési lapáky s lepidlem neúčinkují, ani mucholapka, možná je potřít ovocem, cukr, infralapák?
nějaký vraždící sprej proti hmyzu - mouchám (Biolit apod... vybrat správný druh na mouchy). Nastříkat do místnosti, nechat dle návodu působit a pak pořádně vyvětrat. Spreje se nemají stříkat na jídlo a domácí mazlíček se musí přesunout, aby se nenadýchal.
Ještě existuje BIOLIT ECO jablíčko-lapač octomilek, nemám vyzkoušeno.
Měla jsem sprej na komáry a zabila jsem s tím i velké mouchy
doplněno 24.10.14 15:25:sprej se stříká doprostřed místnosti, já stříkala též kolem zdí (komáři mi ve dne zalézaly) za nábytek. Příšerný smrad, musí se pak dobře vyvětrat. Myslím, že by nemělo vadit použití v kuchyni či jídelně. Akorát poschovávat nádobí do skříněk a jídlo přesunout do jiné místnosti
doplněno 24.10.14 15:27:případně pak omýt kuchyňskou linku, dát vyprat ubrus na jídelním stole...víc mě k tomu nenapadá
To jablíčko jsme zkoušeli, a účinnost nic moc. Nebo spíš tedy je to tak malé, že je to prakticky nezajímavé.
Mnohlem účinější je domácí řešení z PET lahve a jako návnadu třeba kus hrušky, jablka atd...
U nás lítaly taky a nám pomohlo to, že jsme nalili ocet nebo víno do sklínky ale jen trošičku a nechali to tak být pak když tam nalítaly jsem se přiblížila s táckem nebo prostíráním a sklínku rychle přiklapla. Pak jsem je pustila a rychle zavřela balkon. Tak jsem se zbavila první vlny a chvilku jsme doma neměli ovoce . muškám se u nás už nelíbilo některé se zase nachytaly a jiné umřely nebo zmizely.. snad vám to pomůže
Ty to jednoznačně nejsou. Všechny kytky jsou zasypány a ošetřeny, prakticky denně ontrolovány. Kolem kvítek nebo z nich nic neletá.
Na chleba namočený v oleji se jich chytlo několik, ještě zkusím přezrálý banán a jablko.
doplněno 31.10.14 14:25:V tom případě mám jinou zkušenost, larvy a mušky byly nejen v květináči, ale zce jasně viditelně také na povrchu hlíny, kde se plazily a různě poletovaly. Proto jsem povrch zasypala, smutnice nemohly dýchat a uhynuly.
U kytek nic létat nebude. Smutnice žijí na kořenech a s povrchem to nemá nic společného. Jak se vylíhnou, tak vylétnou a je jich plno všude. Povrch květináče je jim šumafuk. Zajímá je vlhká zemina s kořeny uvnitř a každé další vlhko či mokro.
Dobrý den, pokud se na povrch květináče (zeminu) přidá vrstva jemnějšího písku, tak už je potom jedno, jaká "havěť" tam žila - nemá šanci přežít a zalévat se může dál. Zdravím!
Po povrchu lezou mušky,co mají křidélka a po fouknutí nebo zatřepání jich velká část vzlétne, takže chvostoskok to 100% nebude. Ale jak jsem psala, zasypáno a zničeno, z kytek nic nelétá ani po nich nic neleze.
Tak s těmito potvorami bojujeme letos taky. Bydlíme v paneláku, ve 4. patře a tech mrch byly denně desítky. Nejdřív jsem si myslel, že máme doma něco, kde se líhnou. Nenašel jsem nic. Potom mě napadlo, že bude mít někdo na balkónu dané truhlíky s kytkama a zamořeným substrátem. Ani u nás, ani vedle ve vchodě nikdo. Nakonec jsem zjistil, že ty mrchy láká barva omítky. Máme čerstvě zateplený dům a fasáda je oranžová a hnědá. My jsme právě v oranžovém sektoru a těch mušek bylo k večeru na zdech úplně černo. Vysříkal jsem celý balkón vražedným Biolitem a po půl hodině jsem smetl slušnou hromádku na lopatku a šup s nimi do hajzlíku. A víte co bylo druhý den? Na funus jim přijelo ješte větší množství, než tam bylo poprvé. Ničil jsem je, dokud mi nedošel Biolit a chuť dělat marné věci. Potom jsem rezignoval. Celé dny jsme měli zavřená okna a otvírali je až večer, kdy bylo zhasnuto. I tak jsem jich v bytě každý den zabil tak kolem padesáti. Teď se trochu ochladilo a je to lepší. Za poslední týden jsem žádnou neviděl... Ale jestli to tu bude zase za rok, tak se z toho snad zblázním...
Tak to na oranžové fasádě venku jsou mšice, bývají i černé, okřídlené. Na zahradě mi sedají na oranžové tričko.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.