Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
od kolegy z práce jsem dostal tento šicí stroj veritas 8014/35-2. Problém je v tom, že už nešil. Kolega říkal, že na něj nikdo 15 let nesáhnul a jak ho sehnal tak mi ho i předal. Bůh ví kdo ho měl před kolegou. Nejprve mi nešlo otáčet ručním kolečkem, to jsem zjistil, že vespod je nějaká zarážka chapače. Tu jsem tedy posunul a už se otáčí ale další problém je v tom, že je rozhašena poloha chapače a vodící tyče dále i rozteč chapače. Nedaří se mi to vůbec seřídít. Dále nevím zda tam patří normální jehly typ 130/705 H do luczniku mi pasuji ale ve veritasu naráží jehla do člunku. Nejlépe bych potřeboval detailní fotografie tohoto stroje a číselné verze případně i jiné verze kde je vyfocena vzájemna poloha jehly a chapače případně člunku v určitých pracovních zdvizích - to jest např. když je jehla úplně nahoře v jaké poloze se nachází chapač dole a dle toho bych se pokusil stroj seřídit.
Snažil jsem se něco najít na netu ve vyhledávači ale bohužel jsem nebyl úspešný.
Zajímavé je, že u stroje lucznik takový problém nemám pravda je ale že tam chapač pracuje na odlišném principu(vykonává jen půlkruhy) než u veritase(točí se stále)
Další otázka zní kolik by stálo seřízení odborným opravářem?
Díky předem za odpovědi
Zdravím majstre ! Dlho som sa trápil so 43 ročným mamininym šijacím strojom Veritas 8014/26, až som pred 3 dňami objavil tento blog a diskusiu. Výsledkom bolo, že som si konečne s mašinou poradil a - zohnal som si spomínanú super knihu "Šicí stroje v domácnosti"
!
Mám ju jasnačka už v *pdf.
![]() | navod_VERITAS_model_8014.pdf | 1.19 MB |
![]() | Návod Veritas 8014-4502 Columba.pdf | 10.6 MB |
Pokud se nejedná o mechanické poškození hrubým násilím, případně chybějící nesehnatelnou součástku, bude oprava vždy levnější než nový šicí stroj. Jehla naráží do člunku - zeptejte se v prodejně, zda se vyrábí jehly ve více délkách. U jednoho typu Veritasky se dalo nastavit postavení jehly v okamžiku zastavení práce, zda nahoře (ukončení práce), nebo dole (pokračování práce). Tuto funkci bych u Luczniku docela uvítala. Odstraňte všechny možné kryty, promažte všechna k tomu příslušná místa a postupujte logickou úvahou, kde by mohla závada být. Ještě k otázce promazání - v pohyblivých částech může být za ta léta zatuhlý olej, který musíte nejdřív odstranit. Opravář by měl být předposlední řešení před sběrným dvorem. Patronka
Patronko, on to neporovnává s novým, ale třeba s jiným starým funkčním. Koupil jsem na aukru jeden za 1,- a jeden za 50,-, bylo to levnější než shánět kabel a šlapku zvlášť. A kdo má známé, tak spousta lidí to dneska vyhazuje, ani to nenabídnou na inzerát. Ve sběrném dvoře jsem viděl 3 kousky a všechny funkční.
Doplňkově upozorňuji, že to, co dnes levně koupíte pod názvem šicí stroj je napodobenina, současné Luczniky jsou téměř neseřiditelné, nemají ani tu cenu 3tis. za které se dají koupit.
Nejspíš to s tou chudobou národa tak zlé nebude, když se vyhazují funkční šicí stroje. Oblečení se dá samozřejmě levně koupit v sekáči nebo u ťongů, ale co opravy? Mám několik kamarádů kteří jsou singl a tak můj 35 let starý Lucznik nezahálí. Pro zajímavost jsem se v poptala, kolik by se za opravy zaplatilo u profíků a byla to pěkná pálka. Třeba za výměnu zipu u kožené bundy 500,-. Jsou to nejen zipy, ale i délka kalhot, opravy podšívky, elegantní kožené záplaty na lokty, rozpárané švy a spousta dalších oprav, všechno v řádu stovek Kč. Patronka
Na tuhle otázku Vám nikdo na dálku neodpoví. Pozvěte si opraváře, běžná údžba,vyčíštění a seřízení cca 500Kč.
Tak to ten šící stroj můžu tedy asi vyhodit, když si ho nesmím dle nějakého (byť i jen psaného) návodu seřídit sám. Nebudu přeci dávat 500 Kč + dopravné protože nejbližší opravna je vzdálena 40 Km za něco co je staré 36 let a za něco co jsem získal zadarmo.
Nemohu si dovolit mrhat penězma jen tak pro nic za nic, šiju stejně jen víkendově. První šicí stroj jsem měl v cca 15 letech po babce a to šlapací pfaff, pak jsem měl cca před 12 lety od krejčího šlapací singer, pak dlouho nic až jsem sehnal ten lucznik samozřejmě zadarmo ten mám už cca 2 roky.
Nechám si tedy asi jen motor, klínový řemen, pedál a kabely které jsou identické taktéž u stroje lucznik jelikož to byly stroje vyráběné v rámci bývalých zemí RVHP takže měly některé součásti indentické.
I tak ještě vydělám, protože souprava výše zmíněných součástí na tyto již historické šicí stroje stojí nová kolem 1300 Kč. A na luczniku mi už nějak vynechává motorek .
Neklesejte na mysli. Chápu vaše rozhořčnení nad obecnými radami, které jsou vám k ničemu. Snad pomohou přílohy, 111 a 112 platí obecně, 113 je konkrétně Veritas. Přeji hodně trpělivosti.
zdroj: Šicí stroje v domácnosti, autoři Kareis-Kareis, SNTL 1984
To vaccent :
Mám prosbu, zdali by ty návody nešly poslat v elektronické púodobě jako přílohy k e-mailové zprávě? Pak bych si je mohl vytisknout a podle nich seřídit manželce šicí stroj TOYOTA.
rád bych vyhověl, ale vkládání odkazu se mi zdá poněkud nešťasné, nebo to prostě neumím. Pokud bych měl e-mail, bylo by to bez problému.
PDF netřeba, prostě klikněte pravým na obrázek, zvolte uložit a pak v příslušné složce (např. Dokumenty) najeďte na soubor, zase klikněte pravým a zvolte Tisk.
to vlastiss. jednoduché věci se většinou nasnadno popisují. minulý veekend mi přivezla snacha k seřízení její Veritasku -jeden z posledních modelů- a seřizoval jsem ji asi 20 minut. základem je seřízení výšky jehelní tyče nad deskou- kóta je v obr. staré Ver. mají rotační chapač- hrot chapače míjí jehlu zezadu co nejtěsněji- 5/100mm. Nejdůležitější je zachycení nitě hrotem chapače. Při pohybu jehly nahoru z dolní polohy o 2 mm se nit uvolní a je zachycena hrotem chapače. řečeno opačně: je-li hrot chapače téměř za jehlou, jehla urazila právě 2 mm nahoru z dolní úvrati.
Ale no tak, je to třetí odkaz na seznamu. navod-veritas.blog.cz/...
Pokud máte nějaký zvláštní typ, napište jaký.
Dobrý den. O šicím stroji jsem už slyšel. A to v souvislosti s výrobou šicích strojů na SIbiři. Jedna pracovnice na pásu si postupně nakradla všechny součástky, které tam měli k dispozici. Doma to poskládala a vžycky z toho vyšel samopal značky Kalašnikov. A nemohla ho za Boha seřídit, aby šil. A potom jsem ještě slyšel o veritasu v souvislosti s vínem : In vino veritas. Jinak o šicím stroji vím prd, ale toto jsem musel sdělit, protože už jsem takový recesista od narození. Jó, tenkrát šicí stroje byly na kliku, ale " in vino veritas" už platilo na celém světě. S pozdravem Laďa
Zdravím,
nevím jak, ale mámě se povedlo pri šití rozhodit mechaniku stroje Veritas (elektrický "programme automatic"). Chapač zůstal zaseklý v té zarážce, co je nahoře a nešlo s ním otočit. Zarážku jsem odšrouboval a zašrouboval, a ted se otáčí, ale jehla se nemůže strefit do správného místa. Vždy se zarazí do železa cca o 45 stupnů dřív než je díra kam se má strefit. Pokoušel jsem se otočit s celým chapačem, koukal jsem i jestli se neposunula jehlová tyč, ale vše marné. Když už jehlu donutím, aby plynule zajela do díry (drážky), tak je "díra moc krátká" a jehla se zasekne nakonci.
Potřeboval bych od zdejších mistrů opravářů radu (co by mohlo být špatně a jak to případně napravit), nebo jestli by bylo možné těch několik stránek z chytré knihy o opravách veritasek nascanovat/vyfotit a někam umístit (letecká pošta,...), případně poslat mailem. Doufám, že to z toho vykoukám. Můj mail (bez těch mezer - nemám rád robotí spam): j.sis8 @ tiscali . cz (Podle těch pár stránek, co tu jsou, jsem to nebyl schopný rozchodit, unikají mi souvislosti a už se s tím trápím druhý týden a nemůžu na to přijít...)
Předem děkuji za jakoukoliv reakci.
A kde jsou ty Jedovnice? Mám se to snažit najít, nebo to je nějaký špás? Dokázal byste vyčistit a uvést do chodu elektronický šicí stroj Singr? Předem upozorňuji, že je dost komplikovaný. Má elektronickou paměť a asi 60 různých stehů - programů. Navíjení spodní nitě není klasické. Stroj se mi nechce vyhodit.
Nefunguje na něm nic. Mám ho 20 let a tenkrát stál v přepočtu na naše peníze kolem padesáti tisíc. To totiž zrovna přišly do módy elektronické stroje. Proto ho nechci vyhazovat. Mám ho ale v letní kuchyni, pod stolem už šest let a netopí se tam, tak bude také možná zarezlý, nevím. Tuhle jsem na něj smutně koukala. Asi byste mi neuvěřil, ale za šicí stroje jsem dala víc, než někdo za auta. Prostě každý je nějak "ujetý". jedinou mou omluvou je, že jsem si za jejich pomoci také vydělávala. Ale abych se přiznalůa, jsou jen dva, které si na sebe skutečně vydělaly a to jsou stroje Pfaff. nedávno jsem se tady ptala, jestli jde opravit reostat, nožní pedál. Nový stojí 2890 kč. Takže dobře vím, že jsou náhradní díly neskutečně drahé, protože za tuhle cenu máte pedál, i s novým strojem, všechno komplet. Ale záleží na tom, jaký je to typ a co umí. Tak ten reostat mi opravili, ještě nevím, jak bude fungovat, pojedu pro něj zítra do Kolína a oprava je 1.125kč. Jinak mám v garáži ještě jeden stroj, velký profesionální Singer, stál 11.000 franků. (V té době ještě eura nebyly) Ten je skoro nepoužívaný. No, a všechny tyto stroje se pohybovaly v této cenové relaci. Takže o šicích strojích vím své. Ale moje mamka si před dvěmi lety koupila stroj značky Veronica, vrátila mi můj třicet let starý stroj Elektrolux, protože si myslela, že ten nový bude lepší, stál asi šest tisíc kč. a můžu Vám říct, že je to neskutečný, rachtající křáp. kam se hrabe na ten starý Elektrolux. Ale má nový stroj.
jenomže ona ho vytáhne jednou za čas, ale i tak nadává. Ale to by bylo na dlouhé vyprávění. Já jenom, že jste mi dal ten odkaz a já na něj koukla. Dnes je všechno jinak. Ale i dnes koupíte takový stroj, o jakém mluvím já a i dnes za něj dáte kolem 40.000 tisíc. Záleží na tom,co chcete. To je asi jakobych srovnávala Trabanta s Volwem. Ani nevím, jestli jsem to správně napsala.
Nechtěl jsem veronicu pomlouvat první , ale znám to, 20 let starý domácí overlock Pfaff, lehce orezlý, šil lépe než fungl nový od Veronicy. Nechtěl jsem věřit, že někdo něco takového prodává mimo tržnici. Současné Luczniky jsou stejná kategorie, opravář si stěžoval, že to nejde seřídit, jen vyhodit. Ale v té vyšší kategorii už se dá něco najít, třeba levná AEG mi přijdou jako napodobenina šicího stroje a ten elekronický je slušný.
Dnešní stroj za 40tis už bude mít rámeček na výšivky 30x15cm a programovací centrum na počítač, vašemu stroji skutečně bude ekvivalentní spíš singer cosmo (on na taky na zboží stojí až 9tis). Pamatuji na tehdejšího elektronického Brother Ace a VX 1080 s mechanickou plně automatickou dírkou a o pádu cen průmyslových strojů mi nemůsíte nic povídat.
Z Poděbrad to máte nejblíž k autorizovanému dovozci a servisu do Prahy - shop.singer.cz/...
Dobrý den,
prosím o kontakt na Vás (mechanik opravář šicích strojů p.Holý) z Jedovnic. Měl bych zájem o opravu příp. návod na 8014/29.
Děkuji.
S pozdravy
jirkamilena@seznam.cz
tel.: 608 870 056
to vaccent:
Dobrý den.
Vzal jsem si vyhozený stroj Veritas 8014 / 36. Jená se o automat s možností šít mnoho vyšívacích stehů. Z vrchní strany jsou taková dvě kolečka na nastavování. Na 0 to šije rovně. Má malý motorek, nějaký přechůdce tur2, vypadá starší. A kovový šlapací regulátor otáček. Je to můj první mechanicko elektrický stroj.
Po prvním zapnutí mě překvapilo, že je velmi tichý. Přijde mi, že není moc oběhaný, jelikož nemá viditelně velké mechanické vůle. První den jsem ho 7 hodin čistil. Špínu lihem. Neměl jsem petrolej, tak ohebné části a ložiska prolil wd40 a pak promazal olejem na šicí stroje.
Dnes jsem koupil za 400 ještě jeden. Je to to 8014 / 22 a umí jen cik cak. Po prvním otočení a následném zapnutí mě překvapilo, jak je hlučný. A vůle jsou veliké snad ve všem. A má plastový setrvačník. Použil jsem z něj jen nějaké drobnosti do toho automatu. A zbytek si nechám na náhradní díly. Nebo časem vyhodím.
Největší "oprava" byla v navrácení krytu pod chapačem. Původní majitel ho tam neměl. A když se nasadil, drhlo to že se netočil. Na to jsem přišel až po koupi druhého. Osa s plastovým ozubeným kolem byla posunutá moc k jedné straně, což jsem dnes vyřešil. Zakrytováno a běhá to pěkně.
Stroj šil od začátku a šije i teď. Ale měl bych otázku. Vrchní steh je pěkně rovnej. Ale spodní ne. Je to vlastnost nebo vada? Dalo by se s tím něco dělat? Srovnával jsem to s Brother asi za 10tis co sem pořídil a vůbec na něm nešiju. Ten má shora i ze spoda zcela shnodné stehy úplně v rovině. Jenže je to plastovej krám. Z Veritasky mám větší radost.
Tomáš
není rovnej, nebo není vyšponovanej? Zásadně se zkouší na dvojité látcerůznými barvami. Po roztáhnutí látek od sebe by se nitě měly křížit uprostřed. Pokud ne, je třeva seřídit buď napnutí spodní nitě na člunku, nebo horní nitě.
Dobrý večer, 111 popsal přede mnou stav, jakého by se mělo dosáhnout. já bych to lépe nevysvětlil. Prostě si pohrát s předpětím nití, jak horní, tak spodní. A nastavit i po výměně nití, každá je jiná.
Děkuji vám oběma za odpověď. Zkoušel jsem to jak píšete od začátku s bílou a červenou. Nejdříve se to dole cuckovalo. Zpočátku se mi nedařilo nastavit slabší napětí spodní nitě. Nakonec rozebral objímku cívky a vyčistil tu pružinku. Byla tam špína. Od té doby dobré. Než jsem pochopil, že napětí horní a spodní se nemá zcela rovnat sem se dále nehnul. Vždy jsem měl horní malé. Pak to začalo šít. Dole červená, nahoře bíla. Přišlo mi, že se to kříží vcelku dobře. Jenže horní je jak čára podle pravítka. Dolní je jako by jehla píchala pokaždé na jiné místo. Nebo jako bych udělal čáru podle zubatého pravítky. Vpichy nejsou v jedné rovině. Což je divný, když je to přitlačené k podavači patkou.
Zrovna mám vyndaný chapač a čistím ho. Prvně jsem rozebral starý a teď ten novějším. Vracel jsem ho tam dle obrázků zde, ale je to dost odhadem. Tak snad to nemám blbě.
Koukal jsem na to ještě jednou. Vyšponované to je. Ale rovné zcela ne. Ani z jedno strany, ty rozdílné barvy klamou. Jenže jsem si toho všiml až když srovnal zen zcela přesný šev z elektronického brothera. Bude tam někde asi nějakej vakl, a nebo jsem chapač blbě seštěloval. Přišlo mi, že než jsem ho sundal, abych pořešil kryt převodů, bylo to rovnější...
tohle by ještě mohlo být způsobeno nedostatečnou mezerou mezi držákem člunku a jeho aretací na horní straně, pod podavačem látky. Mohl jste to nastavit preventivně na doraz což je špatně. Tam se musí prosmýknout spodní nit.
Pak by to mohlo být ještě vůlí mezi ozubenými koly převodu právě chapače spodní niti. Tam zase velká vůle být nesmí. takže kola nastavit téměř nadoraz. To je ta vodorovná tyč od řemenu (tuším), píši to z hlavy.
doplněno 30.06.14 11:43:jo to by mohlo být ono. Řemen bych nedemontoval, je na to nějakej fígl jak to správně nasadit aby se nerozjelo časování...!
Děkuji za rady. Večer po práci se na to zkusím mrknout.
Měl jsem vyndanou vodorovnou tyč od chapače s tím plastovým převodem. Plastové převodové kolečko bylo moc u těla stroje a tudíž na něj nešel nasadit a stáhnout kryt soustrojí. Na vyběhaném stroji jsem pochopil, že musí být bez vůlí staženo z jedné pojistným kroužem a z druhé tím plastovým kolem. A nesmí to drhnout v krytu. Takže jsem musel hnout s kluzným ložiskovým pouzdrem, aby se mi tam vešel kryt. Pak už se jen třemi šrouby doladí chapač na ose.
Držák člunku (černý plech do L) jsem odmontoval jako celek jedním šroubem a víc jem ho raději nerozebíral. Zkusím se podívat jak jsem ho tam vrátil.
S tyčí od řemenu jsem také nic nedělal. Respektive ještě nepřišel na to jak jí vyndat pro případnou výměnu toho zvláštního převodového pásku. Dostal jem i jeden náhradní. Zatím to ale šlape a nevypadá vytahaně (oproti tomu vyběhanému stroji) Tak bych to raději nerozebíral.
Jinak mám dva chapače. Nevím jaké vůle má zcela nový ani jaké to může způsobovat problémy. Promažu a dám ten s menšími.
doplněno 30.06.14 11:32:Našel jsem pěkné video s nastavením časování rotačního chapače. Je tam i pěkně vidět poloha od jehly.
Adjusting Hook Timing
A tady je asi to výše zmiňované nastavení mezery držáku:
Dobrý den. Včera jsem nastavil časování a seřídil polohu chapače vůči jehle a zdá se to lepší.
Víte prosím jak se mění vnitřní "řemen"? Nemohu na to přijít. Včera jsem kvůli tomu začal rozebírat ten starší vyběhanej stroj. Skončil jsem u spojů, které nejsou na červíky, ale na takovou dutou trobičku a nevím jak s ní šetrně ven. Přeci se kvůli výměně řemene nerozebere celé převodové soustrojí?
no trubička je dutinka, ta se musí vyklepnout. Ale do toho bych se nepouštěl. Jak se vám posunou převody jen o 1 zub, je časování v háji...sám jsem to zatím vzdal..
Dobře, děkuji za odpověď. Stroj chodí pěkně. Nechám si ho jak je. Ještě mu dám lepší destičku u posuvníku látky. Je od jehly dost odrbaná a mám novou. Tipuji, že to může trhat víc nit?
Jinak potřeboval bych takovou všeobecnou radu.
Dnes se mi povedlo koupit Ladu T132/4. Už po ní koukám týden a moc se mi líbí. Kupoval jsem jí od pána z "východu"co prý na ní chtěl šít, ale nejde to. Má i účtenku ze Soběslavi a od někoho věnování na kusu papíru. Také přeložený návod do ruštiny. A český návod. Na pohled není skoro ošoupaná, tedy z venku. Když mi jí ukazovaval že se točí, šla velmi pomalu.
Už tři hodiny jí rozebírám (spíš odkrytovávám). Vyčistil jsem motor, kouknul na uhlíky. Špínu kde se dá ostraňuji lihem. Fotím si to abych to dal dohromady. Je totálně zanesená nějakým olejem a bordelem. Moc se mi nechce rozebírat soustrojí. Raději bych jí za pomocí štětce něčím vyloženě prolil, mechanicky očistil co půjde alespoň ručně protočil. Pak namazal olejem na šicí stroje.
Ale chci se poradit ať neudélám víc škody jak užitku. Vnitřní hnací řemen asi nesundám a je z nějaké gumy. Elektrika je komplet venku kromě žárovky, izolace kabelů je zcela rozleptaná olejem. Divím se, že nedošlo ke zkratu při zkoušce.
Co bych mohl použít? Petrolej, benzín, líh? Nerad bych ublížil vnitřnímu řemenu.
Chtěl bych zjistit zdali není vnitřně moc opotřebený a jestli bude chodit. Velmi se mi líbí.
Nebo jestli víte kam bych se mohl s tímto dotazem obrátit...
Tomáš
doplněno 01.07.14 23:02:foto
načištění stroje se používá petrolej. může se i benzin ale petrolej rozpouští bordel. Benzin NESMÍ přijít na gumu, ta by časem ztvrdla a zpuchřela. Na gumu jedině líh..a na konzervaci gumy glycerín, třeba na ruce..Kablíky jestli je to možné bych dal nové a koupil si je v silikonu, je to sice dražší ale vadrží, ale protože je silikon háklivý na poškození, protáhl bych je ještě bužrkou, nebo koupil rovnoutřeba v silikonju kablík 2x0,75mm, nebo i 3x podle toho co bude potřeba.
Snad to stačí..
jo to že to jede ztuha bych typoval, že je někde namotaná nit, možná jak se šponovala do člunku...to se stává..
Dobře, děkuji za rady. Vy stroje opravujete a nebo vás to taky jen baví? V mém okolí pro to co mě začalo bavit nikdo nemá moc pochopení...
Zkusím dnes koupit petrolej. Mám doma tekutý podpalovač čiré barvy. Složení není, ale mluví se na štítku o petroleji. Jen aby to neobsahovalo nějaké další látky.
Začnu tedy tím, že se pokusím od největšího mazu zbavit lihem a kartáčkem. Asi se nevyhnu nenamočení řemenu. Pokud to půjde, na ložiska pak použiji petrolej nebo na rozhýbání wd40. Nakonec promažu olejem na stroje. Ten starý olej je děsné lepidlo. Převod před chapačem se zcela pohybuje v nějaké pochybné hnědé kaši. Buď vazelína, nebo starý olej s nečistotami?
Zatím mě nenapadá jak mám uchopit a zajistit chapač, abych mohl z vnější zadní strany povolit šroub, aniž bych to poškodil.
no já šteloval naši Veritasku. Ale jinak jsem servisák od elektriky, na telekomunikační techniku, tedy už v důchodu.
A jelikož jsem servisoval i jehlové tiskárny, vím že na gumu nesmí benzin, to mi zase řekli kluci z Kancelářských strojů..takže válec na psacím stroji se čistí lihem!
Vyčištěno. Strávil jsem tím dnes 6,5 hodiny. I ten řemínek bude potřeba máznout. Jak je zcela suchý a našponovaný při otočení vrže. Použil jsem občas petrolej a převážně líh.
Zítra zkusím jemně vše promazat olejem na stroje a pokusím se udělat elektriku.
Snad to dobře dopadne.
Díky za rady.
Dnes jsem si byl v lékárně koupit glycerín. Psal jste na konzervaci, tzn. když se nebude používat? Domníval jsem se, že to tím namažu. Stejně to bude pořád stát a jen občas na tom pokrátím kalhoty.
Dobrý den.
Dnes v jednu ráno jsem dokončil Ladu. Kromě placaté trojlinky k žárovce jsem vyměnil všechny kablíky. Stroj šlape, vypadá to dobře. Zjistil jsem, že otvor pro mazání hřídele u hnačího řemenu stejně umastí i řemen olejem, takže ten glycerín asi už nebude potřeba.
Ještě bych se vrátil k Veritasce. Vrtá mi hlavou způsob výměny hnacího řemenu. Když pominu časování, skoro mi přijde, že nevím jak na to. Ten starý je ale dobrý, tak o tom jen přemýšlím. Dočetl jsem se, že by neměl být umaštěný. To ale je. Bude lepší ho nechat mastný a nebo ho mám zkusit něčím odmastit?
Ještě bych mohl zkusit něco ušít, když už jsem s tím strávíl týden času
Dnes jsem vytáhl Veritasku a dal jí novou jehlou neokousanou desku. Šije pěkně a je tichá. Velmi se mi líbí jak hladký má chod. Také se mi líbí, že je to poctivej kousek železa. Dost by mě zajímalo jak moc je oběhaná v porovnání s novým strojem. To už asi nezjistím, ale oproti tomu šrotu co jsem koupil je skoro bez vůlí. Je to automat a ještě jsem nezjistil jak nastavit obyčejný klikatý steh. Nějaké vyšívání mě nezajímá.
Také jsem zkoušel kufříkovou Ladu. Oproti Veritas nemá litinový setrvačník, ale jen plastové kolečko. Točí se s ním trochu více ztuha. I když jsem se dost snažil s čištěním, znatelné vůle se mi nezdají, je hlučnější. Možná je to vlastnost, nevím. Nemám možnost to porovnat s podobným strojem. Jen se mi jí nedaří seřídit aby šila. Chapač míjí jehlu podobně jako u Veritasky. Nastavil jsem to dle videa viz. výše. Snažil jsem se najít nejostřejší jehlu. A pořád mi vynechává stehy a to jak dole tak nahoře.
Napadá mě co takhle přitáhnout spodní i horní nit o trochu víc, je možné, že to pomůže?
s tím vynecháváním to chce dát nitě a koukat jestli se správně uchopí chapače. Já bych to typoval na nastavení jehlové tyče a na časování chapače. Jestliže jde jehla málo nahoru než chapač zachytí nit, není tam dost velká smyčka. Jestli jde moc nahoru, uteče už smayčka chapači a je to zase špatně. Může to dělat i napnutí horní niti. Spodní nit tady nehraje roli. Já se jednou trápil se špatně složeným napínáním horní niti...není v háji pružinka v napínání nitě?
Co nemůžete nastavit entl?
Zítra se zkusím podívad do Veritasky jak se to chapá. Natavil jsem to dle toho videa aniž bych viděl a u Veritasu jak to funguje. U Lady je chapač jiné konstrukce a překrytý a ní tam mnoho vidět.
Tady je vidět konstrukce chapače a cívky co mám u Lady: quiltingboard.com/...
Mám to nastavené tak, že když se jehla dostane dolů a začíná se mírně zvedat tak přibližně uprostřed zúžení jehly začíná hrot chapače míjet jehlu. Alespoň tak jsem to z toho videa nastavení průmyslového stroje pochopil. Než jsem to ale rozebral, ten hrot byl při stejné poloze jehly cca o cm a teď nevím jestli před nebo za jehlou. Ale já to "opravil"tak jak mi to funguje u druhého stroje.
Ano, asi entl. Já tomu moc nerozumím. Na japonském brotherovi mám 70 druhu stehů a stejně jsem použil jen rovný a nebo nějaký z klikatých.
tak shodit stehovou desku.Odshora tam musí být vidět. Nakonec pro nastavení tam nemusí být člunek. Stačí jehlas nití.
Dlouho jsem přemýšlel proč má kufříková Lada "tužší" chod než Veritaska, když se rukou protočí setrvačníkem.
Nakonec jsem objednal nový rozvodový řemen a jen tak mimochodem přihodil klínový řemínek k motoru. Teď mě napadlo prohodit alespoň ten motorový, a když jsem sundal starý a zatočil, šlo to mnohem lépe. Předtím jsem si toho nějak nevšiml. On je vcelku malého průměru (180mm) oproti Ver. a tak se na kladkách více ohýbá. Asi to bude tím.
Starý řemen jsem rozebral a je to vcelku zajímavý. Je ze tří částí. Klín, to co ho kreje z venčí, a mezi tím je několikrát navinuté lanko, aby se neroztahoval.
Dobry den, prehliadam navody na VERITAS 8014.. ale neviem najst fazovanie podavaca latky ( zuby) oproti ihle. Nasiel som ze ihla musi byt 0,3 mm (vychadza z latky hore) nad doskou a potom kedy ma byt max. zdvih podavaca , kde je vtedy ihla? Dakujem za odpoved som z Bratislavy. (paoravec2@gmail.com)
vezmětě to obráceně, jakmile se jehla téměř dotkne látky, (asi ony 0,3mm) musí se podavač zanořit tak aby netahal za látku, jinak jehlu zlomíte...
Nevodu je spousta, ja se takhle naucil a seridil tri (Singer, Veritas i Minervu) stroje - a siji supeeeer... youtube:
Venoval som zháňaniu študijných materiálov fakt veľa času, spomínaný link na YouTube som si prelúskal tiež... Kniha, ktorú mám, obsahuje aj tak ako jediná konkrétne údaje a miery nastavovania. Našiel som však aj pár videí v ruštine, ktoré ja považujem za veľmi názorné aj s vysvetlením úkonov. Podotýkam, že znalosť ruštiny nie je potrebná ☺!
Dal som najlepšie dokopy a tu je link :
Začnu od zadu - vyčištění a seřízení uvedeného typu mne stálo "ze známosti" 500 Kč,kolik by stálo ofic netuším
Z doby,kdy jsem to řešil mám nějaká videa a pdf knihu o seřizování strojů,ale je to dosti velké, takže bych to v případě zájmu umístil někam na web
Dobrý den, myslím, že by to nebylo špatné, majitelů starých veritasek, je stále dost. Já před nějakým časem..tak asi 3 roky, našla na webu oskenovanou příručku pro opraváře, byla skvělá. Seřídila jsem si podle ní nějakou drobnost. Nyní to nikde nemohu najít, bohužel při výměně complu jsem si nezazálohovala staré záložky. Pokud by někdo našel a dal sem odkaz byla bych moc ráda. Adéla
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.