Nejste přihlášen/a.
ted zrovinka potřebuji něco připájet pájkou na cín, ale bohužel jen ohřívá
nemá doststčnou tavící teplotu
nevíte ja to opravit? nebo co se mohlo stát? kdysi fungovala bezproblémů
pájka malá / na drátky, trnzistory.../ nebo velká na okapy?- moc možností nemáš - nejčastěji zaoxidovaná smyčka - hrot - očistit, opilovat , pokud dále nepůjde - nebezpečný odpad a koupit novou protože pokud je to malá trafopájka je to pracné a složité a asi je lepší koupit novou 100 - 150 k...hezký den
doplněno 11.12.08 11:07:opakuju se trojovu odpověď jsem si nepřečetl ...
Paječka transformátorová má pájecí smyčku z měděného drátu.Je potřeba používat smyčku orginální,dají se běžně koupit. a je zaručena správná hodnota odporu této smyčky.Pak je nutno dodržet kontakt pod šroubky,kterými je smyčka přišroubována,očistit kontaktní plošku a důkladně přitáhnout.Pokud nemám originální smyčku,mohu použít tloušťku drátu jen takovou jako původní,ale i délku.
Při pájení obě pájené části ocínuji a spojuji jen dotykem.Zásadou je,použít také správný typ pájky.Nelze používat cín na střešní krytinu pro pájení plošných spojů.
JABRAKA
Používám na staré pájce U - přívod je z pevných tyček a do nich je vpájeno U z odporového drátu. Kdysi jsem to koupil na bazaru a je to něco jako zde volny.cz/... a níže na páječce z Číny. Nezničitelný.
Jaká pájka? Plynová, autogenová, elektrická a to mikro přes externí trafo, mikro s trafem v rukověti, přímotopná 22O/75W, 250W - všude jiný postup opravy a pravidelné údržby.
doplněno 11.12.08 13:56:pro 8976 - já se zatím ptal na typ - a zapoměl jsem na benzínovou na techn.benzín maloo, nebo velkou (letlampu)
Očko si udělej z měděného drátu třeba tl.1mm, nezapomeň použít kalafunu při prvním natavení cínu.
Takhle by ta smyčka měla vypadat,drát 1 mm ale průřez,ne průměr.Pokud je ten drát moc tlustý,odvádí ze špičky teplo a nestačí se ohřát na potřebnou teplotu,tenký drát zase teplo neakumuluje a rychle se od pájeného předmětu ochlazuje.
JABRAKA
Vše jsem pročistil a ...?
Už to pájí , paráda!
jenže musím sehnat kalafunu, nebo dá se kalafuna nahradit nečím jiným(např. z nějakých domácích "ingrediencí"?
jinak děkuji všem
já jsem si kdysi říkal, že jsem měl chodit do kroužku houslí, a že se mi k něčemu vše kolem toho bude hodit
no prostě jsem nechodil, takže mazadlo nemám
jj, dláha je pryč hurá!
teď mám týden na rozhýbání kloubu palce a pak se uvidí, ale vypada to zatím OK
na to, že mi z toho vytahovali 2x hnis a potřetí mi to řezali tak se cítím "redy"!
Když spěchám, tak to lehce oškrábnu, z trubičkového cínu vymáčnu trochu letovací pasty, ten kousek cínu vyhodím a pak už jen mluvím a vono se to pájí samo
Kubo,kalafuna na šmytec je nevhodná,obsahuje mnoho přísad a terpentýn.Dělá škvarky na pájeném místě.Tu zkušenost jsem si už prošel.Musí to být pájecí kalafuna,tu seženeš v obchodech pro kutily.
JABRAKA
... a co kdybych místo kalafuny použil např. smolu ze stromu,dyt je to vlastně pryskyřice ta kalafuna,né?
Ne,ne chlapci,mám tady té houslařské kalafuny kilo, ale nedá se s ní pořádně zapájet nic.Pořádně zapájet ,je zalitý spoj bez možnosti" studeného" spoje.Mohu o tom mluvit,staral jsem se 10 let o partu kluků,elektroniků,a učil je pájet součástky do plošných spojů.Na toto pájení jsme nakonec používali roztok pájecí kalafuny v lihu a acetonu s přídavkem redukčního činidla.
Kalafuna má za úkol odstranit z pájeného místa oxidy mědi a utvořit dokonalý spoj pájených předmětů.Nesmí v tavenině být nečistoty,ani zbytky oxidů kovů ,spoj by měl špatnou vodivost,až dokonce přechodový odpor.Mohu říci,že jen několik lidí,které znám, umí dobře pájet na tištěných spojích.A ještě bych dodal,pro dobré pájení není pistolová trafopájka nejvhodnější.Nejraději používám odporovou mikropájku s měděným hrotem.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.