Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
poradí mi a řekne mi někdo něco o wafkách? přestěhovali jsme se do pronájmu a nemám s nima žádné zkušenosti.Jak topit jestli na málo a dlouho nebo co nejrychleji vytopit místnost a vypnout je? máme tu nějaké značky karma bez věčného plamínku. dnes sem je zkusila zapnout ale zdá se mi že je v místnosti trochu cítit plyn
Při "prvním spuštění"může dojít k tomu, že topidlo nezapálí na první pokus, pokud závada trvá i později, volejte servis.
Na to, abyste vyhřáli byt podle vašich představ, musíte spálit plyn. Bude asi rozumné místnost na plný výkon zahřát a následně již jen temperovat - tedy doplňovat "uniklé"teplo. Jde o teplovzdušné topení, to znamená, že dokáže dodat teplo do místnosti rychle a "uvnitř"zařízení je obvykle termostat, kterým si nastavíte, jak teplo chcete v místnosti mít. "Věčný plamínek"je akorát na zlobení, inteligentní topidlo má elektrické zapalování.
Návody k obsluze najdete na karma-as.cz/...
děkuju za odpověd už to tak cítit není akorát mám hrůzu z toho jak rychle se ten plynoměr točí a to jedou jenom jedny a taky si teda neumím představit v zimě že bych je měla nechat zaplý celou noc toho se bojím a ještě víc se bojím teda pak vyúčtování máme zálohy 2100 tak bych potřebovala nějak spočítat jestli nám to stačí na ten měsíc nějak spočítak kolik za měsíc protopíme
Poznačte si počáteční stav plynoměru a potom po měsíci znovu aktuální stav. Tak zjistíte, kolik jste za měsíc spotřebovali plynu. Přepočtěte koeficientem (ten najdete na vyúčtování) na kW a vynásobte cenou za kW. Zjistíte, zda to stačí. Jen si je třeba uvědomit, že zálohy se platí stejné i v období, kdy se netopí.
A pamatujte si, že nejlevnější teplo je teplý svetr a že v místnosti opravdu nemusíte mít 26°C. Ale že obvykle stačí 18-19 - tedy s výjimkou koupelny. A to zejména, když přímo vidíte, jak ty peníze utíkají.
Veroniko, nepradím jak máte topit, páč neznám Vaše potřeby ohledně tepla, pohodlí a zvyku. Napíši jak používám plynové topidla pod okny s vyústěním zkrz zeď. Používám je zhruba 30 let. Mám v bytě 2+1 dvoje kamna. Velikost místností je 60m2. Stropy jsou vysoké 345cm. (fakt) Topíme na 22-24°C podle potřeby. Měsíční záloha je zhruba 700Kč. 12x700=8400Kč. Komu se to zdá málo, má pravdu, mě taky. Je to tím, že jsme od pátku do neděle, polovinu prosince na chalupě. Topíme hlavně v obyváku, v ložnici jen na minimum.
První zatopení je vždy "smradlavé". Topení jsem zapnul v neděli a poběží (poku se silně neoteplí) až do příštího roku. Hoří malý plamínek a pootočením regulátoru se drží teplota jakou chci. Někdy je 20°C teplo jindy 24°C je zima. Je to od stavu lidí.
Za ty roky už jsme se naučili jak knoflík otáčet, aby nám vyhovoval teplota.
aha tak to je jako mám nechat zaplý už pořád a nechat třeba na tý 1?mám na tom kolečku stupnici do 7 a přijde mi že to prostě smrdí pořád a nejenom když se to zapálí asi radši zavolám nějakého opraváře aby zkontroloval jestli sou v pořádku. vůbec wafky neznám a tak se jich docela bojím nechat je třeba zaplý když není nikdo doma nebo přes noc u syna v pokoji třeba nebo tak co když by ten plamínek zhasl nebo prostě něco no docela se toho bojím
Jestli dokážete zjistit přesný typ, můžeme probrat způsob, jak s tím pracovat. Jinak norma udává povinnost u každého plynového zařízení jednou ročně nechat udělat prohlídku a jednou za tři roky revizi. Měla byste od pronajímatele chtít informaci, jak to s těmi topidly je - s plynem není sranda, bojíte se naprostio správně.
Plynové topidlo WAW je pro malý byt velmi jednoduché a ekonomické.Pokud je vývod spalin provedení "turbo"skrz zeď,nesmí se vstupní trubka ucpávat.Je tudy i provedeno nasávání vzduchu.Při velkém větru se může totiž stát,že tudy proudí studený vzduch do místnosti.Někdo se může pokusit tento otvor ucpat a pak topidlo spaluje vzduch z místnosti a dojde k otravě oxidem uhličitým.Novější typy mají odvod spalin do komína.
JABRAKA
A jakou tvoje odpověď má souvislost s otázkou? Já se nějak nemůžu zbavit pocitu, že jsi úplně mimo a naprosto netušíš, o čem je řeč. Nebo máš autorizaci na servis plynových topidel Vafky? (Předejdu tvoji otázku. Já ji mám.)
Nepotřebuji být servizákem,abych měl zkušenosti s WAW kami.Tam kde jsme se synem stavěli dům,původní majitel právě z tohoto důvodu zemřel.Několik těchto topidel jsem už také viděl i nastavoval.Tvých pocitů je mi líto,ale jsou mi šumafuk.Chtěl jsem na ta nebezpečí upozornit majitele .
JABRAKA
Jj. Mistr světa a řiditel Zeměkoule. Takový brouk Pytlík. Všude byl, všechno viděl, všechno zná a od všeho má klíče. Rozumíš tomu prd a kecáš a kecáš... Maťo se nemýlil.
Jardo, opravdu s tebou nesouhlasím. Mám dvoje Wafky v bytě, používám je téměř 30 let. To co jsi napsal je...
" Při velkém větru se může totiž stát,že tudy proudí studený vzduch do místnost " Jardo to je hrozná blbost. Obrovská. I vichr zkrz topidlo nemůže dojít do bytu. Jedině kolen truby ve zdi.
"Novější typy mají odvod spalin do komína." opět blbost.
Jardo, promiň, ale souhlasím s al budou.
Dobrý den, můžu Vám napsat taky jen svou zkušennost,měla jsem je v bytě ve dvou místnostech obývací už nevím rozměr ,ale poměrně velká , ale hlavně strop 3,20m, v koupelně se záchodem bylo topidlo podobného typu.Pode mnou sklep nademnou neplatič co netopil, pokud jsem v bytě nebyla nebo v noci měla jsem nastavené WAWky na 3 a pokud jsem byla doma tak na 5 i 6 , proto že díky vysokým stropům byla dole pořád zima.Doporučuji určitě před zahájení topení pozvat si plynaře (opraváře)na revizi, pokud je topení v pořádku nemůže Vám zhasnout plamínek a plyn jet dál je tam pojistka , mě se dokonce stalo , že mi nešly zapnout a plynař(opravář) mi zvenku zakvedlal ve vývodní rouře rozbil tam pavučinu a kamna naskočily.Náklady jsem měla vysoké kolem roku 2000 kdy jsem tam bydlela jsem platila zálohu 1000,-kč a ještě jsem doplácela , ale je fakt , že jsem tam měla karmu na ohřev vody.Byly zaplé celou zimu v kuse až do jara dokud se neoteplilo, protože je to teplo sálavé , pokud je vypnete nedrží teplo jako radiátor za chvíli je v místnosti zima a začínáte topit znovu.Nejlepší je se jich zbavit , instalovat plynový kotel a radiátory jenže , když to máte podnájem tak není východiska.
aha tak děkuju za radu máme byt 3+1 a wafky troje nejsou v kuchyni a v koupelně a těmi v obýváku vlastně vytápím kuchyn a chodbu protože tam nejsou dveře ale jen oblouky a stropy máme asi taky kolem 3 metrů a zálohy mám ted 2100,- voda se ohřívá elektřinou,taky bych radši kotel a topení ale investovat do toho nebudu když je to pronájem ani na to nemám
Vafky nejsou špatná věc - je to prostě jenom jiný typ vytápění - teplovzdušné na rozdíl od kotle, které je teplovodní. Troufám si tvrdit, že byt teplým vzduchem vytopíte rychleji, než radiátory, takže není důvod je měnit za plynový kotel. Navíc můžete v každé místnosti topit jinak, nebo netopit vůbec, což může pozitivně a ve váš prospěch ovlivnit spotřebu plynu.
Vaše topidla by měla být v provedení "C", to znamená sání spalovacího vzduchu z vnějšího prostoru (zvenku) a odvod spalin rovněž ven. Při roční prohlídce je třeba i zkontrolovat, zda je v pořádku napojení kouřovodů a vzduch i spaliny jdou tam, kam mají jít.
Nechejte si udělat roční prohlídku (nebo majitel bytu) pokud možno od autorizované osoby, nebo alespoň od zkušeného plynaře.
Veroniko, jak jsem se zmínil ve třech místnostech mám dvoje wafky. Do třetí místnosti jsem instaloval teplovodní radiátor. Do kamen jsem vložil vložku, která ohřívá vodu a samotíží ohřívá radiátor. Mnohokrát jsem řešil, zdali koupit plynový kotel a radiátory, předělat topení v bytě. Jsem zastáncem že neexistuje slovo, že to nejde. Ale smířil jsem se s wafkami a chválím je.
Dobry den Milane,
prosim Vas, mam dvoje wawky jedny starsi a druhe novejsi, oboje od Karmy. Mohl by jste mi prosim napsat navod jak vubec kamna pustit? Navod, co je na karma.cz je k nicemu.
Mate kamna pustena celou zimu, nebo je vypinate? na vikendy?
Mo dekuji! Marceta
Marceto nebo Marcelo (co je správně?), jelikož nevím jak vypadá zapínání Vašich kamen, páč by to chtělo fotku kamen, tak popíšu jak se zapaluje většina topidel. Kolečkem, se stupnicí zatočíte aby byla hodnota asi na čtyřce. Dvě hranatá (možná kulatá) tlačítka vedle sebe. Jedno stisknetea držíte.Musí se pohnou jen jedno, protože to druhé je na vypnutí kamen.Pak je tam zapalovač, takové tlačítko, které stisknutím dělá rámus a přeskočí jiskra a pokud je vše OK naskočí plamínek. Takže držíte tlačítko a mačkáte zapalovač tak hlouho pokud nenaskočí plamínek. Doufám, že plyn je otevřen. Asi po 10 vteřinách tlačítko pustíte a topidlo topí. Regulací se přidá, nebo ubere množství plynu.
Uf, snad jsem to popsal pochopitelně. Kamna jsou puštěna celou zimu, jen o víkendu otočím kolečkem na minimum. Pokud ale manželku popadne pocit, že všichni lidi koukají jak máme špinavá oknaa pustí se do mytí oken, tak se kamna vypnou, páč jak se větrá, ochladí se, topí a popálila si nohy. Jeětě přidám radu, NESUŠIT nic na kamnech, páš to spálíte.
Více na ICQ 55180641, skype milancukrar, 603902651
Ahoj Verčo. Já wafkama topila do loňského jara a účty byly mnohem menší než když jsme udělali nové radiátory. Topila jsem tak že jsem místnost co nejvíc vytopila a poté stáhla na udržování.Měla jsem ještě k tomu o metr vyšší stropy a ram pam pam. A jestli cítíš v místnosti plyn,to je asi normální,musíš více větrat ale neměla jsem nějaké problémy. Tak ti přeji příjemné teplo a ničeho se neboj
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.