Rajská omáčka z protlaku
Někdo nedá dopustit na rajskou omáčku z rajčat, já ji mám raději z protlaku. Ale kvalitního.
Doba přípravy:
5 min
Doba vaření:
20 min
Ingredience:
rajský protlak - větší plechovka 200g nebo rajčatové pyré (tetrapack 250g)
Olej
cibule
80g hladká mouka
bobkový list
nové koření
celý pepř
hřebíček
cukr krupice
sůl
1L hovězí vývar nebo voda
Postup přípravy receptu:
- Na rozpálený olej přidáme na jemno nakrájenou cibuli a koření. Až je cibule sklovitá zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Pokud je hmota moc tuhá přilejte olej do správné konzistence.
- Přidáme vývar, protlak a bobkový list. Povaříme 10 minut, dosladíme a dosolíme dle chuti.
- Pozor pokud byste přidali hustý protlak rovnou do jíšky udělá hustou kaši, která nejde umíchat. Pokud máme hustý protlak nejprve přidejte vývar! Pokud pyré je možné přidat nejprve pyré a provařit bez vývaru, aby došlo k potlačení kyselosti. (Hustý protlak kyselý není, není ho ani potřeba provařovat).
- Vybereme koření (nebo zcedíme) a popř zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě, pokud nám výsledná konzistence nevyhovuje.
- Tato máčka má mnoho variant, např: do sklovité cibule smažené na oleji se vmíchá cukr a nechá karamelizovat. Zaleje vývarem a zbytek je stejný, jen se musí zahustit moukou rozmíchanou ve vodě, protože se přeskočí jíška.
Zpět na další recepty Komentáře
Od: yukon Datum: 25. 03. 2021 00:12:44
Proč chybí množství ingrediencí a počet porcí?
Od: vasek9 Datum: 12. 05. 2020 15:52:14