Jak upéct husu
Pečená husa se dělá nejen na Martina a je to opravdu lahůdka.
Doba přípravy:
5 min
Doba vaření:
180 min
Ingredience:
husa
kmín
sůl
jablko
Postup přípravy receptu:
- Pečená husa chce čas a kvalitní přípravu.
- Husu pečlivě omyjte a zvažte. Na kilo masa se dává 15-20 gramů soli. Jestli máte rádi slanější dejte 20g/1kg masa. Všechnu sůl spotřebujte při posypání z vrchu i zevnitř. Přidejte celý kmín a nechejte alespoň hodinu odležet. Doporučuji nechat v lednici odležet i mnohem déle, třeba půl dne.
- Večer ve 21:00 dejte husu péct na 90°C na 15 hodin do zaklopeného pekáče. Opravdu čtete správně. 15 hodin ji prospěje - je to tzv pomalé pečení. Podlejte panákem vody. Nemyslete si, že druhý den to bude hnusné vysušené maso. Kdepak.
- V 11:30 druhý den pekáč odklopte, odeberte větší část šávy a sádla, kterou pustila, teplotu nastavte na 200°C a odklopenou dopečte na zlatou barvu.
- Bude to lahůdka, která jde velmi snadno od kosti a určitě nebude vysušená.
- Pokud potřebujete rychlé pečení, pak počítejte se 2,5 hodinami na 190°C a půl hodinou dopékání na 200°C v tom případě doporučuji do husy dát oloupané jablko, aby si udžela šavnatost.
Zpět na další recepty Komentáře
Od: ildika Datum: 10. 08. 2018 19:24:17
Před pečením odstraňujeme mazové žlázky z biskupa - mohou způsobovat nepříjemný zápach masa.