Nejste přihlášen/a.
mam takovy problem mam dvě 9v baterie spojený aby dávaly 18v ale nechci aby se dostali do obvodu ale při zvýšení proudu o á4v aby slo do obvodu aspon tech 18 nejlepa 21 . a proto se ptam kdyz tam dam zen. diodu ktera zadrzi 18v a pri tom zvyseni to pusti tech 21 nebo jen ty á4v? a jestli jen 4 jake by bylo reseni .
Je vidět,že toho o elektrických obvodech moc neznáš.Zenerka by ti pomohla udržet 21 V u kombinace tří baterií v serii a udržovala napětí na 21 V .Ale musí se počítat se značnou ztrátou kapacity baterií,přebytek proudu by se na zenerově diodě ztrácel.
JABRAKA
Nestačí jen zenerka. V tom návodu chybí seriový ochranný odpor, a od něj odvislý výstupní proud takového stabilizátoru.
nevim jestli to neco v te teorii zmeni ale jde mi o razzhaveni odpor dratku pro odpaleni rak. motoru
Za 1. můžeš žhavit i nižším napětím, stačí tomu přizpůsobit odpor drátku.
Za 2. není dobré používat 9V baterie, dají malý proud.
Nakup si 4,7ohmové 1/4W rezistory, třeba ges.cz/... a použij 4,5V plochou baterii.
doplněno 16.09.12 19:55:Rozžhaví se taky (budou topit asi 5 W) a jsou levnější (100 kusů za 36,6 Kč).
doplněno 16.09.12 19:58:Ale vzhledem k tomu, že nerozeznáš proud a napětí (...proudu 21V se sepne a proud potece i napeti...), bych se přikláněl k tomu, aby sis to nechal udělat od někoho zkušenějšího.
Tak použij "experimentální" přístup:
Vezmi potřebný kus drátu, který potřebuješ rozžhavit, dobrý stabilizovaný zdroj. A multimetr, jeden nebo dva. Nebo žádný, pokud ten zdroj má měření proudu i napětí na sobě. Omezení proudu, pokud ho zdroj má, dej naplno, regulaci napětí dej co nejmíň. Připoj ten kus drátu, a pomalu přidávej napětí na zdroji. Až bude drátek svítit tak jak potřebuješ, změř napětí, které je na zdroji, a proud který do toho kousku drátu teče. No a potom už není problém, ti poradit, jak tohodle stavu dosáhnout opakovaně, a třeba s jiným napájením, jakou použít baterku, jaká už bude stačit, jaká ještě ne. Takhle je to vaření z vody..
Tipuji, že nemá ani multimetr, natož pořádný (aspoň 3A) laboratorní zdroj.
doplněno 16.09.12 21:46:Li-Pol se musí nabíjet zvláštní nabíječkou, protože po přebití/přehřátí/propíchnutí/... mohou explodovat. Tohle bych neriskoval.
dělat ze mě takovýho blbce nemusíš jednak si myslim že z elektroniky toho znam vic jak ty a myslis ze bych to rsil kdybych to bral jen prez kabel? hmmmm? mam to na dal ovlad na na jeho vystupu je 4,5v proto jsem to resil! magore
todle forum de fakt do prd... co sem vleze to neni mozny
tak tak, toto fórum dělají hlavně příspěvky uživatelů, a zdá se, že je to možné... ...souhlasí nás zřejmě více, když čteme takovéto příspěvky:
Autor: kibirad
Datum: dnes 00:20
todle forum de fakt do prd... co sem vleze to neni mozny
nebo:
dělat ze mě takovýho blbce nemusíš jednak si myslim že z elektroniky toho znam vic jak ty a myslis ze bych to rsil kdybych to bral jen prez kabel? hmmmm? mam to na dal ovlad na na jeho vystupu je 4,5v proto jsem to resil! magore
zřejmě z elektroniky toho kibirad zná hodně, když napíše perličku :
mam 2 do serie spojene baterie a k tomu by po sepnuti dalkoveho ovladani doslo z prijmace cca 4,5 V .á - zkratka pro cca jde mi o to jestli neni treba naky opacny servo nebo jak se to menuje apri proudu cca 21V se sepne a proud protece i napeti
nebo:
proto se ptam kdyz tam dam zen. diodu ktera zadrzi 18v a pri tom zvyseni to pusti tech 21 nebo jen ty á4v? a jestli jen 4 jake by bylo reseni .
mám vzdělání v silno i slaboproudu, i dost let praxe, ale v tomto dotazu se vyznat není lehké...
prosím, dávej tu otázky a příspěvky logické a srozumitelné. Že jsou laické, to vadit nebude!
opravdu by jsme nechtěli, aby toto fórum šlo do ...
A tak to jóóó! Kibirad je elektroinženýr a jen nás, co máme jen 40 let praxe zkouší. Jako fór dne dobrý!
Pokud máte dvě 9V baterie zapojené do série, dostanete 18 V. Zenerova dioda, ani nic jiného Vám z toho 21 V neudělá (nepočítám poměrně složitý střídač, trafo a následné usměrnění).
Váš dotaz je poněkud zmatený. Co znamená "á4v"? Můžete upřesnit, co vlastně chcete?
mam 2 do serie spojene baterie a k tomu by po sepnuti dalkoveho ovladani doslo z prijmace cca 4,5 V .á - zkratka pro cca jde mi o to jestli neni treba naky opacny servo nebo jak se to menuje a pri proudu cca 21V se sepne a proud protece i napeti
ze dvou za sebe zapojených devítivoltových bateríí těžko dosáhnete napětí 21 V. Dostanete osmnáct a víc ani jeden.
Jestli vaše baterie zatížíte silnějším proudem, začne se projevovat jejich vnitřní odpor a v obvodu vám poklesne napětí pod 18 voltů. Je to divné, ale je to tak. Napětí 18 V se rozloží na všechny odpory v obvodu i ten vnitřní odpor zdroje. Vnitřní odpor zroje se chová úplně stejně, jako jakýkoliv odpor v obvodu. Jestli rozumíte vzorečku Ohmova zákona U=R.I, pak je vám věc jasná.
Zenerovou diodou těch aspon 18 nejlepa 21 nenahoníte. To prostě nejde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.